Több tucat civilt öltek meg Szíriában

Vágólapra másolva!
Huszonegy civil vesztette életét újabb összetűzésekben szombaton Szíriában. Tizenhét emberrel ellenzéki tüntetéseken végeztek a biztonsági erők, négyen pedig egy kormánypárti megmozdulás elleni gránáttámadásban haltak meg - közölte az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelő Központja (SOHR) nevű, londoni székhelyű jogvédő szervezet.
Vágólapra másolva!

Tüzet nyitottak az ellenzéki tüntetőkre a biztonsági erők, és közülük hetet megöltek a közép-szíriai Homsz városában, a Bassár el-Aszad elnök önkényuralmi rendszerével szembeni megmozdulások központjában - mondta el Rami Abdel-Rahman, a SOHR elnöke.

Homsz egyik, a rendszer hívei által lakott kerületében ismeretlen támadók gránátot lőttek ki egy rendszerpárti megmozdulásra. A támadásnak négy halálos áldozata van, és sok a sebesült.

Az északnyugati országrészben fekvő Idlib tartományban tíz civilt öltek meg vaktában lövöldöző katonák a SOHR szerint. További négy ember szombaton belehalt súlyos sebesülésébe, amelyet előző nap szerzett, amikor a biztonsági erők a Damaszkusz környékén fekvő Haraszta városában tüzet nyitottak a tüntetőkre.

Damaszkuszban szombaton ezrek kísérték utolsó útjára azt a 26 embert, aki a fővárosban előző nap elkövetett pokolgépes merényletben vesztette életét. Pénteken ugyanis ismeretlen terroristák felrobbantottak egy autóbuszt Damaszkuszban. A robbanásban rendőrök is meghaltak. A hatóságok szerint a robbantást "ismeretlen terroristák követték el", a kormányellenes tüntetők szerint azonban a kormány rendezte meg a merényletet.

Egy héttel korábban 44 ember halt meg egy másik robbanásban, amelyet a hatóságok szintén terroristák számlájára írtak. A forrongó ország lázadói azonban kételkednek a kormány verziójában, és azt állítják, hogy a hatalom rendezte meg a támadásokat, és így próbálja elterelni a figyelmet a kormányellenes tüntetésekről.