Lejárt ultimátumra hivatkozva ölik a keresztényeket Nigériában

Vágólapra másolva!
Iszlám fanatikusok merényleteiben az elmúlt huszonnégy órában mintegy harminc katolikus vesztette életét Nigériában. A merényletek elkövetését magára vállaló szekta szerint lejárt az idő, melyet a keresztényeknek adtak az északi országrész elhagyására.
Vágólapra másolva!

Újabb erőszakhullám söpör végig Nigérián, amelynek célpontjában az ország keresztény közössége áll. Péntek este legalább 17 embert öltek meg Mubiban, amikor fegyveresek tüzet nyitottak a városházán gyülekező Igbo-csoport tagjaira - számol be az esetről a brit BBC.

A beszámolók szerint legutóbb a régió másik városában, Yolában is támadások voltak egy templom ellen, ebben kórházi források szerint legalább nyolcan haltak meg. Szombatra virradóra az északkeleti Yobe állam Potiskum városában százak menekültek el otthonukból, miután a Boko Haram fegyveresei ostrom alá vették a város rendőrkapitányságát.

Egy, a Boko Haram iszlamista szekta nevében telefonáló férfi vállalta a terrorcselekmények elkövetését, utalva arra, hogy szerda este lejárt az ultimátum, amelyet a keresztény hitűeknek szabtak a döntően iszlám vallásúak által lakott északi országrész elhagyására.

Nigéria 160 milliós lakossága élesen megosztott: az ország északi részén élők nagy többségükben muzulmánok, a délen élők pedig keresztények. A Boko Haram az után szólította fel távozásra az északon élő keresztényeket, hogy a nigériai államfő december 31-én szükségállapotot rendelt el a szekta terrorcselekményei miatt. A csoport karácsonykor öt merényletet követett el, a madalai Szent Teréz-templomban végrehajtott robbantással 44 embert ölt meg.

A BBC beszámolója szerint az Igbo közösség tagjai közül sokan saját boltot és vállalkozást üzemeltetnek Mubinban, de az erőszakos cselekmények miatt most azt tervezik, hogy bezárják üzleteiket és elmenekülnek a térségből.