Tankon pózol születésnapi riportfilmjében az új észak-koreai vezető

Vágólapra másolva!
Kim Dzsong Un - a feltételezett születésnapján bemutatott propagandafilmben tankot vezet, gyári munkásokat látogat és katonákkal pózol. Az észak-koreai kormányhoz köthető internetes oldalak már most ragyogó katonai képességeiről beszélnek.
Vágólapra másolva!

Riportfilmet tűzött műsorára az észak-koreai állami televízió Kim Dzsong Unról. A filmen az ország új vezetője harckocsit vezet, és megszemléli a légierő sugárhajtású gépeinek bemutatóját. Kim Dzsong Un - aki az észak-koreai nép, az uralkodó Koreai Munkapárt és a hadsereg legfőbb vezetője lett apja, Kim Dzsong Il decemberi halála után - a bemutatott képkockák szerint a még apja életében készült filmben lőgyakorlatokat is megtekint, és katonákkal fényképezkedik együtt.

A dokumentumfilm, amely Kim Dzsong Un feltételezett születésnapján került adásba, egy héten belül már a második, amelyben az ifjú utód katonai egységekkel mutatkozik, aláhúzva apjának a fegyveres erők elsőbbségén alapuló politikáját. Az egy héttel korábban sugárzott riportfilm egy harckocsihadosztálynál tett újévi látogatásáról számolt be. Úgy tudni, Kim Dzsong Un vasárnap lett 28 vagy 29 esztendős, de pontos születési dátumát nem erősítette meg a kormányzat.

A BBC tudósítója szerint az észak-koreai kormányhoz köthető internetes oldalak már most úgy írják le az ország új vezetőjét, mint nagy bölcsességű embert, akinek rendkívüli szakértelme és ragyogó katonai képességei vannak.

A Kjodo japán hírügynökség szombati közlése szerint az új észak-koreai vezetés élelmiszersegély küldését kérte az Egyesült Államoktól. Kjodo szerint Washington elutasította a kérést, de nem zárta ki annak lehetőségét, hogy a jövőben segítséget nyújt, ha Észak-Korea teljesíti nemzetközi kötelezettségeit.

Az új észak-koreai vezetőről szóló összes [origo]-s cikket itt olvashatja.