Viharos hullámok tépték szét az Új-Zélandnál megfeneklett tartályhajót

Új-Zéland, elsüllyedt a megfeneklett tartályhajó, tengeri vihar, szél
Vágólapra másolva!
Két darabra törte egy hatalmas vihar azt az olajszállító tartályhajót, amely októberben feneklett meg Új-Zéland partjainál. A hajóban még mindig volt olaj, amelynek a szivárgása most ismét katasztrófával fenyeget.
Vágólapra másolva!

Kettétört az Új-Zéland partjainál három hónapja megfeneklett Rena olajszállító tartályhajó - közölték vasárnap az új-zélandi tengerhajózási hatóságok. A hajó a viharos időben tört el teljesen, és mivel még mindig volt benne olaj, ismét szennyezéssel fenyeget.

A Rena a fedélzetére zúduló hatméteres hullámok nyomása alatt tört szét, két darabja 20-30 méterre eltávolodott egymástól. A hatóságok riasztották a mentőalakulatokat, hogy szivattyúzzák ki a hajó tartályaiban maradt olajat. Egyelőre nem tudni, mennyi nyersolaj szivároghat a tengerbe a roncsokból. A hajó fedélzetén még közel 880 konténer volt, ezek közül mintegy harmincat a tengerbe sodort a vihar, s valószínűleg újabb darabok csúsznak még le a vízbe.

Forrás: AFP
Forrás: AFP

A libériai zászló alatt közlekedő, 47 ezer tonnás, 236 méter hosszú olajszállító hajó október ötödikén futott zátonyra az Új-Zéland északi részén található, gazdag élővilágáról híres Plenty-öbölben. A hajóból 360 tonna olaj ömlött ki, ez beszennyezte a tengert és a partokat, több mint kétezer madár pusztulását okozva.