Wikipédiás önéletrajzot küldött ki bíborosairól a Vatikán

XVI. BENEDEK pápa a hagyományos "Urbi et Orbi"  üzenetét mondja karácsony első napján a vatikáni Szent Péter-bazilika erkélyéről
Vágólapra másolva!
Sietniük kellett a sajtóanyagokkal, ezért másolták ki szó szerint a Wikipédiáról az új bíborosok önéletrajzát a Vatikán kommunikációs osztályán dolgozók.
Vágólapra másolva!

Elismerte a Vatikán, hogy a Wikipédiáról szedte le 22 új bíborosának önéletrajzát, amit később sajtóanyagként elküldtek az újságíróknak - írja a brit BBC csatorna online oldala. Az önéletrajzokat az internetes enciklopédia olasz változatából másolták ki, sok esetben szó szerint másolva, saját tartalom nélkül.

A Vatikán által kiadott önéletrajzok és a Wikipédián található bejegyzések közötti hasonlóságra egy olasz újságíró-blogger lett figyelmes. A legszembetűnőbb a Szentszékre egyáltalán nem jellemző nyelvhasználat volt. De az sem volt szokványos, hogy az új egyházi méltóságok szinte mindegyikénél a "katolikus" jelző szerepelt. A Vatikán sajtóoszálya szerint ők az anyaggal csupán az újságíróknak próbáltak segíteni, arra pedig külön figyelmeztették őket, hogy a dokumentumok nem hivatalosak. A világ számos részéről származó bíborosok neveit XVI. Benedek pápa hivatalosan január hatodikán jelentette be.

A Vatikán szóvivője, Federico Lombardi az eset után azt mondta, munkatársai nem tudták meg a bejelentés előtt a neveket, és sietniük is kellett. A bíborosok hivatalos önéletrajzait azóta feltöltötték a Szentszék honlapjára.