Fenyegetések miatt lőtte fejbe magát a lengyel katonai ügyész

Vágólapra másolva!
Az utóbbi idők sorozatos fenyegetései miatt döntött az öngyilkosság mellett az a lengyel katonai ügyész, aki egy sajtótájékoztató szünetében lőtte fejbe magát hétfőn. A lengyel állami hírügynökségnek kórházi ágyából azt nyilatkozta, hogy nem bírta tovább, megölték a kutyáját, és meglazították az autójának kerekeit. A férfi a volt lengyel elnök, Lech Kaczynski 2010-es repülőgép-balesetének körülményeit vizsgáló bizottságban dolgozott.
Vágólapra másolva!

Védeni akarta szakmai becsületét, ezért kísérelt meg öngyilkosságot hétfőn egy lengyel katonai ügyész - írja a Reuters hírügynökség. Mikolaj Przybyl egy hétfői sajtótájékoztató szünetében lőtte fejbe magát.

A férfi kedden kórházi ágyából adott interjút a PAP lengyel állami hírügynöségnek. Azt mondta, tettével meg akarta védeni a katonai ügyészek jövőjét és saját becsületét. Elmondása szerint sok fenyegetés érte az utóbbi időben különböző nyomozások miatt, amelyek célja egyértelműen az volt, hogy őt megfélemlítsék. Ezek a sérelmek pedig egészen az öngyilkosságig hajszolták. Przybyl arra nem adott konkrét választ, hogy ki állhat az őt ért fenyegetések hátterében.

Przybyl abban a katonai vizsgálatban vett részt, amely a korábbi lengyel elnök, Lech Kaczynski 2010-es repülőgép-szerencsétlenségének okait próbálta tisztázni. Az ügyész azt sérelmezte, hogy a poznani katonai ügyészség vizsgálatot kezdett szolgálati titok megsértése miatt, mivel a repülőgép lezuhanásának okait vizsgáló bizottság megállapításainak részletei kiszivárogtak a sajtóhoz. A lengyel főállamügyész jogsértőnek minősítette, hogy a katonai ügyészség követelte a mobilszolgáltatóktól, tegyék számára hozzáférhetővé az üggyel foglalkozó újságírók és a szmolenszki tragédiát kivizsgáló bizottság tagjainak szöveges üzeneteit, illetve mobilszámláikat.

"Nem tudtam elfogadni, hogy széttörték az autómat, meglazították a kerekeimet, ezért meg akartam ölni magam. Egy millió zloty vérdíjat tűztek ki a fejemre. Megölték a kutyámat" - mondta az ügyész. Az öngyilkossági kísérletet saját elmondása szerint azért élte túl, mert az utolsó pillanatban megzavarta egy újságíró, akit percekkel előtte küldött ki a többi riporterrel együtt irodájából.

"Szerettem volna öngyilkos lenni, azonban rosszul céloztam, mert megzavart, hogy valaki megpróbált benyitni az irodámba" - fogalmazott. Hozzátette, hogy még az ablakot is becsukta, nehogy bárkinek az utcán baja essen a lövés miatt.