2014 őszén szavazhatnak Skócia függetlenségéről

Vágólapra másolva!
A Skót Nemzeti Párt vezetője 2014 őszén tartaná a Skócia függetlenségéről szóló népszavazást. Alex Salmond szerint az az időpont lehetővé teszi, hogy mindenki alaposan megfontolja a döntést.
Vágólapra másolva!

A BBC brit csatorna úgy tudja: a skót miniszter, Alex Salmond kormánya 2014 őszét javasolja a Skócia függetlenségéről szóló népszavazás megtartására. Salmond szóvivője úgy fogalmazott: a Skót Nemzeti Párt miniszterei "teljesen biztosak" a tervet illetően. Az önállóságot követelő skót vezető szerint az időzítés lehetővé teszi a skót embereknek, hogy megfontolt döntést hozzanak Skócia Egyesült Királyságon belüli jövőjének kérdésében.

"Ma elkezdődik az elmúlt háromszáz év skót történelmének legnagyobb súlyú döntéséről szóló vita. Régóta foglalkozunk a népszavazás gondolatával, nem hiszem, hogy bárkinek is nagy meglepetést okoztunk volna, és bízom benne, hogy általános támogatást élvezünk majd" - fogalmazott Salmond, aki szerint a londoni politikusoknak ideje megbarátkozniuk a népszavazás gondolatával.

A brit kormány kedden megígérte, hogy minden akadályt elhárít a Skócia önállóságáról, Nagy-Britanniától való különválásáról szóló kötelező érvényű népszavazás elől. A jelenleg hatályos törvények szerint a korlátozott önállóságot élvező Skócia parlamentje nem írhat ki ügydöntő népszavazást.

Skóciának egy 1997-es népszavazás eredményeként saját törvényhozása van, amely önálló hatáskörrel rendelkezik az oktatás, az egészségügy és az igazságügy területén, és beleszólása van a jövedelemadó megállapításába. A Nagy-Britannia egészét érintő kérdésekben - védelem, energiapolitika, külügyek - továbbra is London szava a döntő.