Ötvenen tüntettek Rómában a magyar sajtószabadságért

Vágólapra másolva!
A római magyar nagykövetség előtt tartott szerdán délután egyórás szolidaritási tüntetést az Olasz Nemzeti Sajtószövetség. A szövetség főtitkára szerint a magyarországi események veszélyes példát mutatnak arra, minek nem szabad megtörténni Európában.
Vágólapra másolva!

Az Olasz Nemzeti Sajtószövetség (FNSI), az olasz újságírók szakszervezetének kezdeményezésére egyórás tüntetés tartottak Rómában szerda délután A magyarországi információszabadságért, Európa hitelességéért címmel. Valamivel több, mint ötvenfős csoport gyűlt össze a nagykövetség épülete előtt.

"A magyarországi események veszélyes példát mutatnak arra, minek nem szabad megtörténni Európában. A magyar, az olasz és az európai civil értékek, a szabad hírszolgáltatás érdekében vagyunk itt" - mondta hangosbemondóval tartott beszédében Franco Siddi, az FNSI titkára. Bejelentette, hogy Enzo Carra és Savino Pezzotta, a Kereszténydemokrata Unió képviselői felhívást intéztek az Európai Néppárthoz Orbán Viktor kizárására.

"Mi nem kérdőjelezzük meg Magyarország autonómiáját, de a nagy történelmű Magyarország ma bepiszkítja az egységes Európa képét" - nyilatkozta az MTI-nek Siddi. A tiltakozáson felszólalt Mario Staderini, az Olasz Radikális Párt főtitkára és Tana De Zulueta újságíró, az olasz Zöldek volt parlamenti képviselője. A tüntetésen részt vettek az Amnesty International olasz tagjai és néhány Rómában élő magyar is.