11 órás évértékelőt tartott a venezuelai elnök

Vágólapra másolva!
Fél éve még daganatot távolítottak el Hugo Chávez testéből, azóta is kemoterápiás kezelésekre jár, de meg se kottyant neki a tavalyi hétórás beszéd után az idén egy közel félnapos szereplés.
Vágólapra másolva!

Tizenegy órán át szónokolt pénteken a venezuelai parlamentben Hugo Chávez elnök, mérleget vonva az elmúlt egy év eredményeiről. Az államfő helyi idő szerint délután egy órakor lépett a parlamenti pulpitushoz, és már éjfél körül járt, amikor befejezte évértékelő beszédét.

Chávez tavalyi évértékelő beszéde ennél rövidebbre, mindössze hétórásra sikeredett. Az idei szónoklat nem akármilyen teljesítmény a részéről, tekintettel arra, hogy Chávez tavaly júniusban műtéten esett át, rákos daganatot távolítottak el a testéből, és ez után négyszer járt Kubában kemoterápiás gyógykezelésen.

Tizenegy órás beszéde alatt a színpadias jeleneteiről, szókimondó stílusáról és Amerika-ellenességéről ismert Chávez többször tett említést a betegségéről. Úgy vélekedett, hogy az próbára tette az egész országot, és Venezuela népe tisztességgel állta a sarat, magas fokú érettségről téve tanúbizonyságot. Azt hangoztatta, hogy felépült, de négyhavonta orvosi ellenőrzésen kell átesnie, vigyáznia kell magára, ügyelnie az egészséges táplálkozásra.

Hírügynökségi jelentések szerint a tizenegy órás évértékelő beszéd után aligha marad bárkiben kétség afelől, hogy Hugo Chávez egészségi állapota valóban megengedi számára, hogy lebonyolítsa választási kampányát az októberi elnökválasztás előtt.

Az ellenzékhez fordulva Chávez többször is azt ígérte, hogy ha veszít a választáson, rögtön elismeri a vereséget, de győzelme esetén ugyanezt várja majdani ellenfelétől.