Irán az USA-t vádolja a tudósgyilkosságokkal

Irán az USA-t vádolja a tudósgyilkosságokkal, tüntetés Musztafa Ahmadi Rosan iráni atomtudós meggyilkolása miatt
Vágólapra másolva!
Bizonyíték van rá, hogy az iráni atomtudósok elleni legújabb, szerdai akció mögött a CIA áll - állította az iráni külügy egy Washingtonnak küldött levélben. A katonai vezetés bosszúról beszél. 
Vágólapra másolva!

Teherán hivatalos levélben fordult az Egyesült Államokhoz, amelyben azt állította, bizonyítéka van, hogy a CIA-nek is köze van Musztafa Ahmadi Rosan iráni atomtudós meggyilkolásához. Irán Washingtont és Londont vádolta az atomtudósok megölésével - írta a Guardian.

Az IRNA iráni állami hírügynökség szerint az iráni külügy a levelében azt állította, hogy a CIA "iránymutatással, támogatással és tervezéssel" segítette a bérgyilkosokat.

A 32 éves Ahmadi Rosant szerdán ölték meg motoros bérgyilkosok. Két év alatt ez volt az ötödik eset, hogy az iráni állami atomprogramban részt vevő tudósa került gyilkosok célpontjába. Minden esetben motorkerékpáros támadás érte őket - írta a brit lap. A válogatott módszerekkel elkövetett gyilkosságokról itt olvashat bővebben.

Forrás: AFP/Atta Kenare
Tüntető diákok Teheránban Ahmadi Rosan képével

Az Egyesült Államok tagadta, hogy köze lenne a bérgyilkosságokhoz. Az irániak a briteket is gyanúsítják. Ennek hátterében az áll, hogy John Sawers, a brit hírszerzés vezetője 2010-ben az iráni atomprogram elleni akciókat jelentett be. Azt mondta a Guardian szerint, az akciókra azért van szükség, hogy "megnehezítsék az olyan országok, mint Irán atomfegyverhez jutását".

Az iráni katonai szóvivő közben azt jelentette be, hogy vizsgálják, miként büntessék meg a bérgyilkosságok mögött állókat. "Az iráni válasz kínzó lesz az állami terrorizmus támogatóinak" - mondta. "Irán ellenségeinek, különösképpen az Egyesült Államoknak, Nagy-Britanniának és Izraelnek felelősséget kell vállalniuk a tetteikért" - tette hozzá.