Zátonyra futott egy luxushajó Olaszországban, legalább hárman meghaltak

Costa Concordia óceájáró hajó zátonyra futott és felborult Olaszország partjainál
Vágólapra másolva!
A tizennégy emeletes hajón mintegy négyezren utaztak, és amikor dőlni kezdett, sokan a tengerbe vetették magukat ijedtükben. Több utas arról számolt be, hogy pánik tört ki a hajó fedélzetén, miután megdőlt. Egy nő azt mondta, hogy titanicos jelenetek zajlottak le a fedélzeten, a megrémült utasok egymást taposták. Eddig három halálos áldozatot találtak meg, és több mint negyven eltűntet keresnek a helyszínen dolgozó búvárok. A kapitányt őrizetbe vette a rendőrség.
Vágólapra másolva!

Homokzátonyra futott éjszaka egy olasz óceánjáró több mint négyezer emberrel a fedélzetén Olaszország nyugati partjainál - jelentette a Reuters. A hírügynökség először azt közölte, hogy hatan haltak meg, sokan eltűntek és több tucatnyian megsérültek menekülve a hajó fedélzetéről. A BBC internetes oldalán azt írja, hogy hivatalosan három ember halálát erősítették meg a hatóságok. Szombat este egy helyi hivatalnok a BBC-nek 41 eltűntről számolt be.

A Costa Concordia éjfél előtt két órával feneklett meg a toscanai partok közelében fekvő Giglio szigetnél. Az első jelentések arról szóltak, hogy senkinek sem esett baja, majd az olasz média halálos áldozatokról adott hírt.

A balesetet szenvedett olasz óceánjáró luxushajó kapitányát még szombaton őrizetbe vették. Az Ansa olasz hírügynökség beszámolja szerint Grossetto város ügyészségén több órán keresztül hallgatták ki Francesco Schettinót, az óceánjáró kapitányát, majd ezt követően rendelték el az őrizetbe vételt.

Titanicos jelenetek zajlottak le

Az Il Messaggero című napilap arról számolt be internetes oldalán, hogy miután a hajó dőlni kezdett, sokan rémületükben a tengerbe vetették magukat, és közülük hatan meghaltak, sokan pedig eltűntek. Több mint harmincan megsérültek, többen közülük súlyosan.

Az utasok arról számoltak be, hogy pánik tört ki a hajó fedélzetén, miután megdőlt. Egy nő azt mondta, hogy "titanicos" jelenetek zajlottak le a fedélzeten, a megrémült utasok egymást taposták. A mentés még szombaton is folyik, a hatóságok nem zárják ki, hogy a hajóból reggelig kimentett hatvan emberen túl továbbiak rekedhettek a fedélzeten. Eddig három áldozatot találtak meg, és több mint ötven eltűntet keresnek a helyszínen dolgozó búvárok.

Forrás: AFP
Így borult fel a Costa Cordia luxushajóról. További képekért kattintson a fotóra!

Sergio Ortelli, Giglio kormányzója azt mondta, tart attól, hogy "súlyos következményei" lesznek a balesetnek, mivel a legénység bizonyos problémákkal szembesült az utasok mentésekor. Ortelli részletekbe nem bocsátkozott, de azt mondta, hogy szigetén vészhelyzet van, mert több mint négyezer embernek kell szállást találnia.

A hajótöröttek ellepték a közeli Giglio szigetét, ahol a helyi lakosok segítettek szállással, gyógyszerrel és élelemmel. Az éjszaka megnyitották a helyi székesegyházat és az egyébként zárva tartó szállodákat is.

Forrás: Google Föld
Giglio szigeténél futott zátonyra a Costa Cordia. További képekért kattintson!

Francesco Paolillo, a parti őrség parancsnoka elmondta azt is, hogy mintegy ötven embert helikopterrel mentettek ki a hajóról, miután a Costa Concordia annyira megdőlt, hogy nem tudták leereszteni a mentőcsónakokat. A megdőlt óceánjárót most átkutatják - víz alá került részeit búvárokkal -, hogy túlélőket keressenek. Ennek nehézségeit jól jelzi, hogy a Costa Concordia mintegy kétezer kabinnal rendelkezik.

A hajó fedélzetén 3200 utas és 1023 fős legénység tartózkodott. Az utasok többsége olasz, de van köztük 500 német és 160 francia állampolgár. A hat éve épült Costa Concordia 290 méter hosszú, több mint százezer tonna vízkiszorítású, 14 emeletes óceánjáró luxushajó. Négy úszómedence, egy sportpálya, öt étterem, egy háromszintes színház és számos szórakozóhely található a fedélzetén.

Nagy durranás után áramszünet jött

A BBC-nek nyilatkozó utasok azt mondták, hogy éppen vacsoráztak, amikor egy nagy durranást hallottak. "Hirtelen áramszünet lett, majd az összes evőeszköz leesett a földre a sötétben" - mondta az egyik utas. Másikuk azt mondta, hogy nagyon megijedtek, és mindenki fázott, mert nem tudtak magukhoz venni semmit. Egy nő azt mondta, hogy kaptak ugyan takarókat, de az kevés volt.

Az AP hírügynökségnek egy utas is azt mondta, hogy nem tartottak mentési gyakorlatot azóta, hogy ő január 8-án egy franciaországi kikötőben felszállt a hajóra. Egy amerikai utas elmondta, hogy a gyakorlatot szombat délutánra vette tervbe a személyzet, egyes utasok pedig - még a baleset előtt - azzal viccelődtek, hogy "mi lenne, ha ma történne valami". Egy francia katonatiszt arra panaszkodott, hogy senki sem számolta meg őket, sem akkor, amikor felvetették velük a mentőmellényt, sem akkor, amikor végül kiértek a szárazföldre.

A Costa Crociere hajótársaság csak szombat kora délután adott ki közleményt, mely szerint a hajó rossz útvonalon haladt. A kapitányt a hatóságok kihallgatták. Az ügyészség emberölés vádjával indított vizsgálatot ismeretlenekkel szemben. Az ügyészség közleménye szerint meg kell állapítani, ki vezette a hajót és hol tartózkodott a kapitány.

A hat éve épült Costa Concordia 290 méter hosszú, több mint százezer tonna vízkiszorítású, 14 emeletes óceánjáró. Négy úszómedence, egy sportpálya, öt étterem, egy háromszintes színház és számos szórakozóhely található a fedélzetén.