Túl közel vitte a zátonyra futott luxushajót a szigethez a kapitány

Costa Concordia óceájáró hajó zátonyra futott és felborult Olaszország partjainál
Vágólapra másolva!
A péntek éjjel zátonyra futott olasz luxushajón egy nappal a baleset után is találtak túlélőket, de még mindig tizenheten hiányoznak a fedélzeten lévő négyezer ember közül. Az olasz ügyész a hajó kapitányát hibáztatja a balesetért, szerinte túl közel vitte hajóját Giglio szigetéhez.
Vágólapra másolva!

Több mint 24 órával a baleset után is találnak túlélőket a mentőcsapatok a péntek éjjel zátonyra futott olasz luxushajón - írja a BBC. Legutóbb a legénység egy olasz tagját találták meg, akinek komoly lábsérülése volt, órákkal azelőtt pedig egy dél-koreai párt találtak. A nászutón lévő dél-koreai párt egy kabinban találták meg, miután a mentők meghallották a hangjukat. A BBC szerint a hajó fedélzetén lévő négyezer utas közül már csak 17 embert keresnek.

A Costa Concordia luxushajó pénteken, éjfél előtt két órával feneklett meg a toscanai partok közelében fekvő Giglio szigetnél. A balesetnek eddig három halálos áldozata van, két francia utas és a személyzet egyik tagja, további harminc ember pedig megsebesült.

Az óceánjáró kapitányát szombaton őrizetbe vették, és több órán át kihallgatták. Az ügyészség gondatlanságból elkövetett emberölés és károkozás gyanújával indított ellene nyomozást. Azt is a kapitány terhére róják, hogy elhagyta a hajó fedélzetét, még mielőtt minden utast kimenekítettek volna, de ő ezt tagdja. Őrizetbe vették a hajó első tisztjét is.

A toscanai Grosetto város főügyésze az óceánjáró kapitányáról azt mondta, túl közel vitte hajóját Giglio szigetéhez. Francesco Verusio úgy fogalmazott, hogy a Costa Concordia kapitánya "nagyon helytelenül" a sziget közelébe irányította a hajóját.

Forrás: AFP
Forrás: AFP

Mentőcsapatok dolgoznak az oldalára fordult óceánjárón. A képen jól látszik a szikla, ami a meglékelte a hajótestet

"A hajó sziklának ütközött, amely a hajótest bal oldalába fúródott. Emiatt a hajó megdőlt, és két-három perc alatt nagy mennyiségű víz tódult belé" - mondta az ügyész. Verusio szerint ekkor a kapitány irányította a hajót, ő adta meg az útirányt, legalábbis így gondolja az ügyészség. "Ez szándékos volt" - tette hozzá.

A kapitány, Francesco Schettino a kihallgatás előtt azt állította, hogy a hajó a tengerfenékből kiálló sziklás kiszögellésbe ütközött, amely nincs feltüntetve a navigációs térképeken. A térkép szerint "elegendő víznek kellett volna lennie alattunk" - mondta Schettino.

A tizennégy emeletes luxushajó jelenleg erősen megdőlve, félig víz alá merülve fekszik a homokzátonyon. A kiemelkedő oldalán, a vízvonal alatt 70 méteres rés tátong. Szakértők szerint a hajónak meglehetősen nagy sebességgel kellett haladnia ahhoz, hogy a szikla ekkora léket hasítson benne. A hatóságok attól tartanak, hogy üzemanyag szivároghat belőle a tengerbe. A Costa Condordia nem sokkal indulás után szenvedett balesetet, így üzemanyagtartályai teljesen fel vannak töltve.

A balesetről és az utasok beszámolóiról itt olvashat.