Santorum mögött az amerikai neoprotestáns vezetők

Vágólapra másolva!
Rick Santorum elnökjelöltségének támogatására szavaztak nagy többséggel az amerikai neoprotestáns-evangéliumi gyülekezetek vezetői, meggátolandó, hogy a republikánus párt nevében Mitt Romney legyen Barack Obama elnök hivatalos kihívója - közölte vasárnap a The New York Times.
Vágólapra másolva!

Egy héttel a dél-karolinai előválasztás előtt 114 befolyásos konzervatív keresztény vezető egy texasi ranchon voksolt titkosan arról, hogy ki mögött sorakozzanak fel a mormon vallású, de jobbról alapvetően mérsékelt hangvétele miatt bírált Romneyval szemben. A háromfordulós véleménynyilvánítás végeredményeként a katolikus Santorum 85 szavazatot kapott a 29 voksot begyűjtő, ugyancsak római katolikus vallású Newt Gingrichcsel szemben.

A texasi Pressler-ranchon megtartott szavazáson a többség nem három házassága miatt fordított hátat Gingrichnek, hanem azért, mert bírálta Romneynak a Bain Capital befektetői vállalat élén játszott szerepét. Ezt a voksolók nagy része a szabad vállalkozás elleni támadásként értékelte.

A The New York Times szerint a vallási jobboldal megkésett - egyébként nem kötelező érvényű - állásfoglalásával. Egy korábbi, hasonló szellemű megnyilatkozás ugyanis Iowában akár a győzelemhez is hozzásegíthette volna Santorumot, aki a rendkívül megosztott mezőnyben mindössze 8 szavazattal szorult a második helyre Romney mögött.

A konzervatív Dél-Karolina az elmúlt tíz elnökválasztás közül kilenc alkalommal a republikánus elnökjelöltet támogatta. A 2008-as jelöltállító republikánus előválasztások részvevőinek 60 százaléka az exit-pollok szerint a neoprotestáns-evangéliumi (más néven: evangelikális) mozgalmak tagja volt.

Ennek ellenére a Reuters hírügynökség és az Ipsos közvélemény-kutató intézet közös felmérésének vasárnap nyilvánosságra hozott adatai szerint Romney egyértelmű esélyese a jövő szombati dél-karolinai előválasztásnak. Az Iowában és New Hampshire-ben is az első helyen végzett volt massachusettsi szenátor támogatottsága 37 százalékon áll, őt holtversenyben követi Santorum és Ron Paul texasi képviselő 16-16 százalékkal.

Newt Gingrich volt házelnök, aki decemberben még a legnépszerűbb aspiráns volt a dél-karolinai republikánusok körében, jelenleg 12 százalékkal a negyedik helyen áll, a sort Rick Perry texasi kormányzó és Jon Huntsman, Utah volt első embere zárja 9 illetve 3 százalékkal.

A mindkét nagy párt támogatói körében elvégzett felmérés szerint Romney ma 46:40 százalék arányban verné meg Obamát Dél-Karolinában.

Az 53 éves Rick Santorumról készült portrénkat elolvashatja itt.