Még keresik a hajókatasztrófa két magyar eltűntjét

Csepi Ádám táncos, a 2012. január 13-án éjjel homokzátonyra futott Costa Concordia olasz óceánjáró személyzetének tagja magához öleli hozzátartozóit, miután megérkezett a Liszt Ferenc repülőtérre
Vágólapra másolva!
Két magyar eltűntet még keresnek a pénteken szerencsétlenül járt luxushajó utasai közül. Az olasz partoknál felborult Costa Concordia személyzetének hat magyar tagja közül öt hazaérkezett, és öt magyar turista is itthon van már. A katasztrófának hat halottja van eddig. A hajó kapitányát őrizetbe vették, gondatlanságból elkövetett emberöléssel és hajótörés előidézésével vádolják.
Vágólapra másolva!

Tíz magyar állampolgár tért haza hétfő délelőttig a szerencsétlenül járt Costa Concordia luxushajó utasai és személyzete közül - mondta az [orio]-nak Tóth József, a Külügyminisztérium sajtó főosztályának vezetője. A hazatérő magyarok közül öten alkalmazottként, öten turistaként utaztak az olasz partoknál pénteken szerencsétlenül járt hajón: számukra a római magyar nagykövetség adott ki ideiglenes úti okmányokat. A magyarok egy része magánúton tért haza, a másik részük pedig az óceánjárót üzemeltető cég segítségével.

A tíz hazatérő magyar közül a Külügyminisztérium szerint senki nem sérült meg, mindenki jól van. Továbbra is keresnek ugyanakkor két magyar állampolgárt, akikkel a magyar hatóságoknak még nem sikerült felvennie a kapcsolatot - tette hozzá Tóth József. Egyikük ahhoz a 6 fős csoporthoz tartozik, akik zenészként vagy táncosként dolgoztak a hajón. Róla a már Magyarországon tartózkodó kollégái korábban azt mondták, hogy tudomásuk szerint jól van, bár kapcsolatuk nem volt vele, és nem tudták, hogy mikor tér haza.

A másik eltűnt magyar a Külügyminisztérium szerint egy nő, akinek egy Magyarországon tartózkodó hozzátartozója jelentette be az eltűnését. A bejelentés szerint a nő is a hajón tartózkodott, de Tóth József szerint sem az utassal, sem a hozzátartozóval nem sikerült azóta felvenni a kapcsolatot.

"Hatalmas robbanás"

A hajó személyzetének hat magyar tagja közül öt vasárnap késő este érkezett meg Budapestre. Csepi Ádám, aki táncosként dolgozott a hajón, a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren az MTI-nek elmondta, hogy magyar állampolgárként két táncos, három zenész és egy menedzser dolgozott a hajón. A férfi hozzátette: egy zenész még nem tért haza, de értesülései szerint ő is épségben került elő.

Csepi Ádám beszámolója szerint péntek éjszaka a hajó bárjában ültek, amikor egy hatalmas robbanást hallottak. Látták, hogy egy szikla mellett áll a hajó, és a kabinjukba rohantak a mentőmellényükért. Ekkor még úgy tudták, hogy csak áramszünet van, noha ekkor már ömleni kezdett a víz a hajóba. Hozzátette, hogy egy órával később kezdték kiüríteni a hajót. A magyar férfi és munkatársai ezután a fedélzeten is további egy órát várakoztak. Erre azért volt szükség, hogy először az utasok hagyhassák el a hajót. A személyzet tagjait ezután egy szigetre szállították, ahol egy iskolát és egy templomot is megnyitottak számukra. Itt megfelelő ellátást kaptak - számolt be a magyar túlélő.

Csepi Ádám tudomása szerint a hajón három magyar turista is utazott, akik már szombaton hazatértek. A Blikk azt írja, három magyar turista a Tensi Tours irodáján keresztül került a hajóra. Az utazási iroda vezetője, Tarnóczi Barna a lapnak azt mondta, felvették a kapcsolatot a családdal, az apa, az anya és a gyermekük jól van. Ők az elsők között menekültek ki a hajóról a mentőcsónakkal. A magyar konzulátus is állandó kapcsolatban van az olasz hatóságokkal, és folyamatosan bővítik a megtalált személyek listáját. A BBC úgy tudja, 15 eltűntet még keresnek. Az MTI információi szerint az eltűntek között két magyar turista van. A Blikk úgy tudja, egyikük egy hegedűművész.

Forrás: MTI/Földi Imre
Csepi Ádám táncos magához öleli hozzátartozóit, miután megérkezett a Liszt Ferenc repülőtérre

Vasárnap estig öt holttestet találtak a toszkán partoknál sziklának ütközött és felborult hajónál. Hétfő reggel a katasztrófamentők még egy holttestre bukkantak a hajónak abban a részében, amely nem merült víz alá, és ezzel hatra emelkedett a halálos áldozatok száma. Az óceánjáró luxushajón több mint négyezren tartózkodtak, közülük mintegy 3200 turista a világ 62 országából, többségükben olaszok, franciák és németek. A hajó a toszkán partok közelében fekvő Giglio szigetnél péntek éjjel tíz óra körül beleütközött egy sziklába, léket kapott, majd az oldalára dőlt, előbb 20, majd 80 fokos szögben.

Az ügyészség gondatlanságból elkövetett emberöléssel és hajótörés előidézésével vádolja az őrizetbe vett kapitányt, akit felelősségre vonás fenyeget azért is, mert túl korán hagyta el a hajót. Az ügyészség szerint azért ment túl közel a parthoz, hogy üdvözölje a barátait - írja a Telegraph című brit lap. A kapitány tagadta a vádakat, és azt állította, hogy a sziklákat nem jelezte a térképe. Az olasz televíziónak azt mondta, a hajónak a térkép szerint 300 méterre kellett volna lennie a szikláktól. Schettino tagadta azt is, hogy a teljes evakuálás előtt elhagyta a hajót.

A hat éve épült Costa Concordia 290 méter hosszú, több mint százezer tonna vízkiszorítású, 14 emeletes óceánjáró luxushajó. Négy úszómedence, egy sportpálya, öt étterem, egy háromszintes színház és számos szórakozóhely található a fedélzetén.

A Costa Concordia tulajdonosa, a Costa Crociere is a hajó kapitányát hibáztatja. A cég vasárnap este kiadott nyilatkozatában azt írta, hogy Francesco Schettino számos navigációs hibát követett el, majd amikor bekövetkezett a baj, nem a vészhelyzetekre előírt nemzetközi szabályok szerint járt el.

A genovai bejegyzésű cég közölte, Schettino 2002 óta áll alkalmazásában, és eleinte a hajózásbiztonság egyik felelőse volt, majd 2006-ban léptették elő parancsnokká. Minden lehetséges kiképzést megkapott arra, hogy egy luxus-óceánjárót biztonságosan elvezessen - áll a cég közleményében.