Újabb republikánus jelölt szállt ki az elnökjelöltségi versenyből

Vágólapra másolva!
Mitt Romney támogatására szólítja fel választóit Jon Huntsman. Utah állam volt kormányzója, a konzervatív republikánus mezőny legmérsékeltebb tagja hétfőn hivatalosan is bejelenti, hogy kiszáll az elnökjelöltségi versenyből.
Vágólapra másolva!

Kiszáll a republikánus párt elnökjelöltségi küzdelméből Jon Huntsman - jelentette be vasárnap a politikus szóvivője. Huntsman hivatalosan hétfőn jelenti be és indokolja meg visszalépését. A volt Utah állambeli kormányzó és pekingi exnagykövet a választóit arra szólítja majd fel, hogy Mitt Romney volt massachusettsi kormányzót támogassák a további küzdelemben.

Huntsman az eddigi előválasztásokon gyengén szerepelt, a legutóbbi New Hampshire-i előválasztáson, amelyhez nagy reményeket fűzött, a harmadik helyen végzett. Már akkor jelezte, hogy a következő dél-karolinai megméretésen nagyon csekély esélye van. Országosan Huntsman népszerűségi mutatói 1-2 százalék körül mozognak.

Jon Huntsman a konzervatív republikánus mezőny legmérsékeltebb tagja: támogatja például a melegjogok kiterjesztését és a klímaváltozás elleni küzdelmet. A Barack Obama elnök felkérésére korábban pekingi nagykövetként dolgozó (és ezért republikánus párttársaitól sok kritikát kapó) Huntsman eddig nem tudott kitűnni a versenyből. A Time című amerikai hetilap korábban azt írta, kétséges, hogy a republikánus bázis támogatni fog-e egy olyan jelöltet, aki Barack Obama elnöksége alatt vállalt diplomáciai tisztséget.

Forrás: AFP

Jon Huntsman a New Hampshire-i eredményt magyarázza

Huntsman kormányzóként nagyon sikeres és népszerű volt. A 2008-as választásokon a szavazatok 78 százalékát söpörte be.

Az amerikai elnökválasztási küzdelem második, New Hampshire-i fordulóját is Mitt Romney nyerte, és ezzel egy lépéssel közelebb került ahhoz, hogy ő legyen Barack Obama jelenlegi elnök republikánus kihívója a novemberi szavazáson.