Taxival próbált menekülni a felborult óceánjáró kapitánya

hétre emelkedett az áldozatok száma, Costa Concordia, zátonyra futott olasz luxushajó, óceánjáró
Vágólapra másolva!
Újabb holttestre bukkantak a Costa Concordia átvizsgálásakor a mentőcsapatok hajnalban. Ezzel hétre nőtt a pénteki olaszországi hajóbaleset halálos áldozatainak száma, 29 embert még keresnek, köztük két magyart. A nyomozók kedden hallgatják ki a hajó kapitányát, akit az ügyészek várhatóan gondatlanságból elkövetett emberöléssel és hajótörés előidézésével gyanúsítanak meg. Olasz lapok telefon- és rádióbeszélgetésekre hivatkozva azt írják: a kapitány felmászott a sziklákon, és taxit akart fogni magának.
Vágólapra másolva!

Egy újabb holttestet találtak keddre virradóra a balesetet szenvedett olasz óceánjáróban, ezzel hétre emelkedett a pénteki tragédia halálos áldozatainak száma, de 28 embert még mindig eltűntként tartanak nyilván a hatóságok. A holttestet egyelőre nem tudták kiemelni a hajótestből. A tűzoltók közben folytatják a kutatást esetleges túlélők után.

Marco Brusco, az olasz parti őrség parancsnoka korábban közölte, hogy a búvárokból és barlangászokból álló mentőcsapatok még nem vizsgálták át a Costa Concordia minden zugát, nagyon halvány remény még van arra, hogy újabb túlélőkre bukkannak. Az olasz mentőcsapatok robbanóanyagot is felhasználnak, hogy bejussanak a szerencsétlenül járt hajóba az eltűnt emberek után kutatni. Az erről szóló videót itt nézheti meg:

http://videa.hu/flvplayer.swf?v=u8SBFuSdwNuaiOPk

Reggel a parti őrség szóvivője azt mondta, hogy tizennégy német, hat olasz, négy francia, két amerikai, egy magyar, egy perui és egy indiai állampolgárt keresnek. A Külügyminisztérium azonban úgy tájékoztatott kedden, hogy továbbra is két eltűnt magyar keresnek, egy férfit és egy nőt; a férfi a hajón dolgozott.

Forrás: AFP/Filippo Monteforte

Az olasz parti őrség kiemelte a szerencsétlenül járt óceánjáróból az egyik adatrögzítő fekete dobozt - jelentette a CNN hírtelevízió internetes oldala. A hajó másik fekete dobozát a búvárok találták meg, de még nem szerelték ki a helyéről. Massimo Macaroni, az olasz parti őrség egyik illetékese közölte, hogy a két adatrögzítő berendezés "teljes képet ad a hatóságoknak arról, hogyan történt a katasztrófa".

A baleset helyszínén kedden egy csillogó foltra figyeltek fel, a szennyezést felfogó tömlőkkel vették körül. A hatóságok attól tartanak, hogy a felborult hajó ökológiai katasztrófát is okozhat, üzemanyagtartályában ugyanis 2400 tonna gázolaj van. Ha ennek akár csak egy része a tengerbe ömlik, az hosszú időre beszennyezheti Giglio sziget partjait és a Tirrén-tenger egy részét.

Ügyvédje szerint a nyomozóhatóságok kedden hallgatják ki a hajó kapitányát, Francesco Schettinót, aki jelenleg őrizetben van. Az ügyészség gondatlanságból elkövetett emberöléssel és hajótörés előidézésével gyanúsítja. Felelősségre vonás fenyegeti azért is, mert túl korán hagyta el hajót. Az ügyben eljáró vizsgálóbíró eldönti kedden, hogy előzetes letartóztatásba helyezi-e a kapitányt. Schettinót egyelőre nem hallgatták ki, de beszéltek több mint 100 szemtanúval, utasokkal és a legénység tagjaival egyaránt. A CNN szerint az ügyészek kizárják azt, hogy műszaki hiba okozhatta a szerencsétlenséget. Szerintük a baleset pillanatában a kapitány a parancsnoki hídon volt, és "súlyos hibát" követett el.

Francesco Verusio olasz ügyész szerint a kapitány "vakmerő manővert" csinált a baleset előtt - írja a brit BBC csatorna online oldala.

Kedden nyilvánosságra hozott rádióbeszélgetések és telefonos párbeszédek szerint a pénteken felborult óceánjáró kapitányát a parti őrség felszólította, hogy térjen vissza a sérült hajóra. Ő azonban ennek nem tett eleget, és azt állította, hogy az utasok evaukálása majdnem véget ért, miközben az még szinte el sem kezdődött - írja a brit Guardian online kiadása.

A beszélgetések leiratai szerint Francesco Schettino kapitány azt mondta: visszatér a hajóra, két olasz lap azonban azt állítja, hogy ehelyett a parti sziklák között kimászva taxit próbált magának fogni. A helyi regionális parlament egyik tagja meglátogatta a börtönben levő kapitányt, aki állítása szerint azt mondta: "Lelkiismeretem kiáltása hangosabb mindennél."

A Costa Concordia nevű olasz óceánjáró luxushajón 4229-en tartózkodtak, közülük 3209 turista a világ 62 országából, többségükben olaszok, franciák és németek. A hajó a toszkán partok közelében fekvő Giglio szigetnél péntek este tíz óra körül beleütközött egy, a tengerfenékből kiálló sziklába, léket kapott, majd az oldalára dőlt.