Elnököt választanak a finnek

Vágólapra másolva!
Bár a finn államfő nem szólhat bele az ország európai uniós politikájába, a közvélemény-kutatási eredmények alapján a szavazópolgárok főleg az EU-párti elnökjelölteket támogatják. A felmérések szerint a legtöbben a konzervatív Sauli Niinistőre szavaznának, aki korábban az euró finnországi bevezetéséért felelt.
Vágólapra másolva!

A legnagyobb esélye a győzelemre (a legfrissebb felmérések szerint 32 százalék) a konzervatív Sauli Niinistőnek van, aki 63 éves, és a legfőbb kormányzó erő, a Nemzeti Koalíciós Párt jelöltje.

Korábban a szociáldemokraták által vezetett koalíciós kormányban igazságügyi (1995-1996), majd pénzügyminiszter (1996-2003) volt. Az ő irányításával lett Finnország az euróövezet tagja. Választási kampányában határozottan védelmébe vette a közös európai valutát. Niinistö 2006-ban már indult a választásokon, akkor azonban legyőzte őt néhány százalékkal a szocialista Tarja Halonen, aki 2000 óta Finnország elnöke.

A zöldpárti Pekka Haavista a szavazatok 13 százalékára számíthat. A két további jelölt erősen EU-ellenes. A 65 éves Paavo Varynen, aki az ellenzéki Centrumpárt jelöltje, 11 százalékos támogatottsággal bír. Timo Soini, az Igazi Finnek nacionalista és bevándorlásellenes párt színeiben indul, és hatszázaléknyi szavazatra számíthat.

A szavazóhelyiségeket közép-európai idő szerint 8 órakor nyitották meg, és 19 órakor zárják be. Ha az első fordulóban egyik jelölt sem szerzi meg a szavazatok legalább 50 százalékát, akkor második fordulót is kell rendezni, amely február 5-én lesz.