Diplomáciai ügy lett Jay Leno egyik poénjából

Vágólapra másolva!
Az amerikai komikus a republikánusok egyik elnökjelöltjén poénkodott, de a szikheket sértette meg.
Vágólapra másolva!

Felháborította az amerikai és indiai szikh közösséget Jay Leno egyik poénja. Az amerikai komikus a republikánus elnökjelölt-aspiráns, Mitt Romney nyaralójának nevezte az amritsari Arany-templomot, a legfontosabb szikh szentélyt.

A republikánus elnökjelöltségért folytatott kampányban Romney-nak többször kellett szembesülnie a vagyonát és az adózási szokásait firtató kérdésekkel. A szikheket pedig felháborította, hogy a templomukat olyan helynek állították be, ahová a gazdagok járnak.

Az indiai szikh közösség online petíciót is indított az ügyben, az egyik indiai miniszter pedig szerencsétlennek és elítélendőnek nevezte Jay Leno megjegyzését. Hogy az indiaiak mennyire komolyan veszik a poént, azt jól jelzi, hogy az ügyet diplomáciai kérdésként kezelik, az indiai nagykövetség pedig az amerikai külügyminisztériummal is tárgyalni szeretne a komikus megjegyzéséről. A Facebookon is indult egy oldal, amely Leno műsorának a bojkottjára szólít fel.

A jelenet Jay Leno The Tonight Show című műsorában volt látható az NBC televízióban január 19-én. Leno, illetve az NBC egyelőre nem reagált az indiaiak kifogásaira.