Olajembargót vezet be Irán ellen az Európai Unió

Vágólapra másolva!
Fokozatos olajembargóval próbálja elérni az Európai Unió, hogy Irán ne tudja finanszírozni nukleáris programját. A szankcióról elvi döntés született Brüsszelben.
Vágólapra másolva!

Az Európai Unió fokozatos olajembargót vezet be Irán ellen, hogy ne tudja finanszírozni nukleáris programját - közölte hétfőn egy diplomata. Az embargóról elvi döntés született a 27-ek nagyköveteinek brüsszeli tanácskozásán. A javaslatot délelőtt a miniszterek elé terjesztették hivatalos elfogadásra.

A név nélkül nyilatkozó forrás szerint az intézkedés értelmében azonnali tilalmat mondanak ki az iráni nyersolajimportról szóló új szerződések megkötésére, az érvényben levő szerződéseket azonban csak egy bő öt hónapos, július 1-jéig tartó átmeneti időszak beiktatásával mondják fel, addig tehát e szerződések alapján történhetnek kölcsönös teljesítések.

Az európai embargót támogatja az Egyesült Államok is. Washington szerint az iráni olajbevételeket be lehet fagyasztani anélkül, hogy ez fennakadásokat okozna a globális olajpiacokon.

Az EU az újabb szankciókat december elején, a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség jelentése alapján helyezte kilátásba. A kőolaj exportjából származik Irán valutabevételének 80 százaléka, évi mintegy százmilliárd dollár. Embargó esetére Teherán a Hormuzi-szoros lezárásával fenyegetőzött.