Alkudoznának túszaikról a magyarokat megölő afar lázadók

Vágólapra másolva!
Két német és két etiópiai turistát ejtett túszul egy etiópiai lázadó csoport a múlt heti támadás után. A túszok jól vannak, de nem lehet tudni, milyen feltételei vannak az elengedésüknek.
Vágólapra másolva!

Túszul ejtett két német és két etiópiai tursitát az egyik etiópiai lázadó csoport. Az Afar Forradalmi Demokratikus Egységfront (ARDUF) a hétvégén azt közölte, hogy a túszok jól vannak, és "békés tárgyalás" útján szabadon bocsátják őket - írja a Reuters hírügynökség. Ahhoz a 27 fős turistacsoporthoz tartoznak, amelyet kedden támadtak meg az Afar régióban. Az etiópiai lázadócsoport január 21-i keltezésű, interneten közzétett közleményében magára vállalta a múlt keddi támadást, amelyben életét vesztette két magyar, két német és egy osztrák turista, de azt cáfolta, hogy nyugatiakat ölt meg.

Az etióp kormány szerint a szomszédos Eritreából érkeztek a merénylők, és 30-40-en voltak. Az ARDUF azonban cáfolja, hogy Eritreának ehhez bármi köze lett volna. Azt állítja, hogy etiópiai katonák ölték meg a turistákat tűzharc során. "A mi fegyvereseink 16 etióp katonát öltek meg, és egy tucatnyit megsebesítettek, amikor az etióp erők tüzet nyitottak járőröző egységeinkre" - áll a szervezet tájékoztatójában.

A lázadók nem hozták nyilvánosságra, hogy hol tartják fogva a négy turistát, és azt sem, hogy az elengedésüknek milyen feltételeik vannak.

Etiópia Afar nevű térsége északról Eritreával határos. A diktatórikus eritreai rezsim területéről gyakran hatolnak be Etiópiába fegyveresek, illetve a térségben etióp lázadó csoportok is aktívak. Etiópia gyakran vádolja azzal Eritreát, hogy több etiópiai lázadó csoportot is támogat. Afari lázadókat gyanítanak öt európai turista 2007-es elrablása mögött is. Akkor négy brit férfit és egy francia nőt raboltak el, akiket azonban két hét után sértetlenül elengedtek. 2008-ban is több turistacsoportot ért támadás itt. Az etiópiai kormány szerint a most elfogott négy túszt Eritreában tarthatják fogva.