Végrehajtó foglalta le a prágai Károly hidat

Vágólapra másolva!
Egy 1,8 millió forint összegű adósságot nem fizetett be határidőre Prága, ezért végrehajtót küldtek ingatlanjaira. A főpolgármester szerint nem normális dolog végrehajtást bejegyeztetni a pénzben kifejezhetetlen értékű műemlékekre, majd erről azonnal értesíteni a sajtót. Az egyik cseh tévécsatorna hatalmi harcot sejt a történet mögött.
Vágólapra másolva!

A végrehajtó lefoglalta a prágai főpolgármesteri hivatal ingatlanjait - írja a cseh Nova kereskedelmi televízióra hivatkozva a Nol.hu. Az elsőfokú bírósági döntés a Károly hídra, az Óváros térre a Jan Hus-szoborral együtt, továbbá a Vencel térre és számos más ingatlanra vonatkozott. A beszámoló szerint a prágai földhivatalban nem sokkal a pénteki munkaidő lejárta előtt jegyezték be a végrehajtással kapcsolatos ítéletet, majd valaki erről névtelenül tájékoztatta a cseh tévécsatornát.

A Nol.hu szerint az ügy háttere az, hogy a fővárosi önkormányzat még 2002-ben adott el bérlakásokat az egyik prágai lakásszövetkezetnek, amely az eredeti szerződés szerint a lakosok tartozásait is magára vállalta volna. Végül azonban az új tulajdonos ebbe nem egyezett bele, és perre vitte az ügyet.

Tavaly ősszel született meg a jogerős ítélet, amely szerint az önkormányzat köteles kifizetni a lakásszövetkezetnek 163 ezer koronát (hozzávetőleg 1,8 millió forint) és rendezni a perköltségeket, összesen 202 ezret. Mivel ennek a határidőre az önkormányzat nem tett eleget, az ingatlanjaira végrehajtót küldtek. A végrehajtó figyelmeztetésnek és a gyors behajtás legjobb módszerének nevezte ezt a döntést. Premysl Sobotka főpolgármester kiderítette, hogy a tartozást az a munkatárs nem utalta át, aki hanyag munkája miatt a felmondási idejét tölti. A főpolgármester közölte, hogy a pénzt azonnal átutalják.

A főpolgármester szerint egyébként nem normális dolog pénteken bejegyeztetni a végrehajtást a pénzben kifejezhetetlen értékű műemlékekre, és azonnal értesíteni erről a Nova tévét. A cseh csatorna szerint az akcióval a főpolgármestert akarták lejáratni, aki a hónap végén harcba száll az elnöki posztért a legerősebb kormányerő, a Polgári Demokrata Párt fővárosi szervezetének tisztújító kongresszusán. A Nova szerint legfőbb vetélytársának, a jelenlegi elnöknek az emberei állnak a történet mögött.