Lemondott mandátumáról a fejbe lőtt amerikai képviselőnő

Vágólapra másolva!
Gabrielle Giffords lemondó nyilatkozatában közölte, hogy először a felépülésére szeretne koncentrálni, csak ezután vállal el bármilyen megbizatást.
Vágólapra másolva!

A közelmúltban tett ígéretének megfelelően kedden hivatalosan lemondott kongresszusi mandátumáról Gabrielle Giffords amerikai képviselőnő, akit egy évvel ezelőtt egy merénylő fejbelőtt az arizonai Tucsonban - írja internetes oldalán a CNN amerikai hírtelevízió.

Giffordsot, aki kedden jelen volt Barack Obama országértékelő beszédén, a kollégái másfél perces ovációban részesítették, az elnök pedig a televízió nyilvánossága előtt megölelte és megcsókolta.

A politikus asszony, akit a többi képviselő szerdán a ház üléstermében ismét felállva ünnepelt, John Boehner képviselőházi elnökhöz írt lemondó levelében hangsúlyozta, hogy a felépülésére kell összpontosítania, mielőtt újból elvállal egy választott hivatalt. "Felépülök és visszatérek" - írta levelében az arizonai demokrata képviselőnő.

Gabrielle Giffords ellen január 8-án követtek el merényletet Tucsonban. A 22 éves Jarred Lee Loughner vaktában lövöldözni kezdett, és hat embert megölt, 13-at - köztük Giffordsot - pedig megsebesített. A képviselőnőt fejlövés érte, a golyó megsértette az agyi beszédközpontot. A merénylőt májusban beszámíthatatlannak nyilvánították.

Arról, hogy a súlyos fejlövés után hogyan maradhatott életben Giffords, itt olvashat bővebben.