Ghánai és botswanai szintre sorolják a magyar sajtószabadságot

Vágólapra másolva!
A Riporterek Határok Nélkül 2011-es listája szerint Magyarországon is romlott a sajtószabadság és a média helyzete, ezért a 40. helyre kerültünk, olyan országok társaságába, mint Ghána, Dél-Afrika és Botswana. Nagyot zuhant 2010-es helyezéséhez képest az Egyesült Államok, míg Szíria, Bahrein és Jemen az eddigi legrosszabb értékelést kapta. A újságíró-szervezet szerint még mindig Finnországban a legnagyobb a sajtószabadság.
Vágólapra másolva!

A sajtószabadság szempontjából lesújtónak nevezte a 2011-es évet a Riporterek Határok Nélkül (RSF). A párizsi székhelyű nemzetközi újságíró-szervezet szerint a tüntetésekről tudósító újságírók minden eddiginél nagyobb megpróbáltatásokon mentek keresztül tavaly. Az RSF szerdán megjelent jelentése szerint az arab forrongások, a kínai tüntetések és a "Foglaljuk el a Wall Streetet" mozgalom példátlan feladatot adott az újságíróknak, ugyanakkor gyakran a különböző kormányok célpontjaivá is váltak.

A Washington Post című amerikai napilap idézi a szervezet közleményét, amely szerint a sajtószabadságot még soha nem azonosították ennyire a demokráciával, mint 2011-ben. A jelentés szerint ugyanakkor a cenzúra és a bántalmazások száma is érzékelhetően megnőtt tavaly.

A Riporterek Határok Nélkül indexe szerint például az Egyesült Államok 27 helyet visszacsúszva a 47. a listán, a jelentés szerint azért, mert újságírókat tartóztattak le a Wall Street-i tüntetések során.

A jelentés szerint Magyarországon is romlott a sajtószabadság és a média helyzete, bár hét hellyel így is megelőzi az Egyesült Államokat. A magyar sajtó helyzete a lista 40. helyére volt elég, olyan országok társaságában, mint Ghána, Dél-Afrika és Botswana. A lista alapján a sajtószabadság szempontjából megelőzi Magyarországot Szlovénia, Szlovákia és Lengyelország is. Az RSF tavaly januárban Bécsben csatlakozott is az új magyar médiatörvény elleni tüntetéshez.

A civil szervezet szerint az év eseményei miatt Szíria, Bahrein és Jemen az eddigi legrosszabb értékelést kapta. A jelentés külön kiemeli, hogy Szíria Iránnal és Kínával került egy csoportba, ami a szervezet szerint azt jelenti, hogy az arab ország "elvesztette a realitást, és a terror spiráljába került". Tunézia viszont a forrongások alatt nagyot javítva, harminc helyet lépett előre a 179 országot vizsgáló listán, így 2011-ben a 134. helyre lépett előre.

A nagy változások ellenére a jelentés szerint néhány dolog nem változott: továbbra is a lista élén áll Finnország és Norvégia, a legrosszabb helyezést pedig - ahogyan 2010-ben - 2011-ben is Észak-Korea és Eritrea érte el.