Háborús bűnösként kezelik a mobilozókat Észak-Koreában

Vágólapra másolva!
A világtól elszigetelten élő országból sokan akartak elszökni a Kim Dzsong Il észak-koreai vezető halála utáni gyász alatt, azonban azokat, akiket elkaptak, munkatáborba viszik és halálra is ítélhetik.
Vágólapra másolva!

Észak-Korea háborús bűnösként fogja kezelni a Kim Dzsong Il halála utáni száznapos gyász alatt Kínába szökni próbáló, illetve a mobiltelefont használó állampolgárait - írja internetes oldalán a Telegraph című brit napilap.

A Koreai Munkáspárt az országot elhagyni, illetve a külvilágról származó információkat behozni próbálókat akarja elrettenteni az intézkedésekkel, a belső stabilitás és a hatalmi átmenet gördülékenységének biztosítása érdekében - írja a lap egy dél-koreai segélyszervezetre hivatkozva.

Egyes phenjani információk szerint a élelmiszer-ellátási helyzet romlásával a közelmúltban ismét megnövekedett a szegénység és a politikai elnyomás elől a szomszédos Kínába, onnan pedig Dél-Koreába menekülő észak-koreaiak száma.

Azokat, akiket az észak-koreai határőrök elkaptak, illetve a kínai hatóságok hazatoloncoltak - a politikai disszidensekkel és a rendszer egyéb ellenségeivel együtt -, a kommunista ország számos munkatáborának egyikében helyezik el, a visszaesőket pedig halálra is ítélhetik.

A rossz gazdasági helyzet miatt egyes észak-koreai vezetők állítólag attól tartanak, hogy felkelés törhet ki az országban, ennek megakadályozását pedig az amúgy is jelentős szigor további fokozásával kívánják elérni.