Legó ellenzékiekre bukott ki az orosz rendőrség

Vágólapra másolva!
Legófigurákat állított ki tüntetni egy szibériai városban az ellenzék, miután a rendőrség nem engedélyezte, hogy az utcán tiltakozzanak a választások miatt. A rendőrök szerint a táblájukon Putyint kritizáló játékoknak sincs engedélyük, úgyhogy az ügyészségtől kérnek segítséget.
Vágólapra másolva!

Az orosz rendőrök nem bánnak kesztyűs kézzel az ellenzéki tüntetőkkel, akkor sem, ha történetesen csak öt centi magas műanyagok. A szibérai Barnaul városában a rendőrség arra kérte az ügyészséget, hogy vizsgálják meg, törvényszerű-e az a tüntetés, amelyen több tucat kis játék - mackók, legóemberek és South Park-figurák - vesz részt. A játékoknak tiltakozó tábláik is vannak, olyan feliratokkal, mint "Egy tolvajnak börtönben kellene ülnie, nem a Kremlben", vagy hogy "Támogatom a tiszta választásokat" - írja a Guardian brit lap.

"A politikai ellenzék új megoldásokat alkalmaz - játékokat állítanak fel táblákkal. Szerintük ez nem engedélyezett nyilvános esemény" - mondta Andrej Mulincsev, a város rendőrfőnöke egy sajtótéjékoztatón a héten.

Az aktivisták azután állították fel a tiltakozó játékokat, hogy a rendőrség nem adott nekik engedélyt arra, hogy a választások eredménye miatt a moszkvaihoz hasonló demonstárciót tartsanak. A járókelők mosolyogva fogadták a játéktüntetőket, de a rendőrök komolyan vették: megvizsgálták a részleteket, és lemásoltak minden tiltakozó táblát.

Abszurd, ahogy a hatóságok próbálják megakadályozni a civileket a jogaik gyakorlásában. Erre az abszurditásra akartunk rámutatni ezzel az akcióval" - idézi a tüntetés egyik szervezőjét a Guardian. A barnauli aktivisták szerint nincs más eszközük, mint hogy ilyen kreatív megoldásokat találjanak ki. A helyi hatóságok december 10-e óta visszautasítják a tüntetésekre beadott kéréseiket. A szervezők szerint a rendőrök arra is megpróbálták kötelezni őket, hogy szedjék össze a játéktüntetőket. "Azzal próbálkoztak, hogy az esemény jogszerűtlen, és azt is mondták, hogy ki kell bérelnünk a földet az önkormányzattól ahhoz, hogy lerakhassuk a játékokat a hóba" - mondták a szervezők.

Február 4-re újabb tüntetéseket szerveznek az ellenzékiek Oroszországban, úgyhogy a hatóságok már most készültségben vannak. Csütörtökön a moszkvai hatóságok tudomásul vették az ötvenezer fősre tervezett ellenzéki tüntetést.