A pápuai Nagyfőnöknek az utolsó utáni húzása se jött be

Vágólapra másolva!
Gyötrelmes búcsút vett a hatalomtól Pápua Új-Guinea veterán kormányfője, az egyszerűen csak Nagyfőnöknek hívott politikus. Hónapokon át tartó hatalmi harcok után most egy rövid puccskísérlet megpecsételni látszik a sorsát, ráadásul ellene felhozott korrupciós vádakkal és saját egészségügyi problémáival is meg kell küzdenie.
Vágólapra másolva!

Az egész egy betegséggel kezdődött. Sir Michael Somarénak, Pápua Új-Guinea miniszterelnökének szívproblémái alakultak ki. A 75 éves, veterán politikus - érdemei vitathatatlanok az Ausztráliától északra fekvő, hatmilliós ország függetlenségének 1975-ös kivívásában - tavaly márciusban gyógykezelés miatt külföldre távozott.

A pápua hagyományokat előszeretettel ápoló, a parlamentben gyakran a hagyományos helyi viseletben, lap-lapban megjelenő, rendkívül befolyásos, gyakran csak Nagyfőnökként emlegetett politikus 2011-ben hónapokra eltűnt, és csak azt lehetett róla tudni, hogy több szívműtéten esett át, és ezek után intenzív kezelésre szorult.

Hosszú távolléte és kérdéses egészségi állapota sok találgatásra adott okot - elterjedt róla az is, hogy képtelen összefüggően kommunikálni -, családja júniusban be is jelentette, hogy a Nagyfőnök visszavonul a politikától. Fia, aki akkor az állami vállalatokat felügyelő miniszterként szolgált, elmondta azt is, hogy hónapok óta nem tudott beszélni az apjával.

Nem nevezték puccsnak

Ezek voltak az előzményei annak a kudarcba fulladt puccskísérletnek, amely csütörtökön zajlott le. Hajnalban két tucatnyi katona lefegyverezte az őröket a pápua új-guineai főváros, a háromszázezer lakosú Port Moresby két laktanyájában, házi őrizetbe vették az ország hadseregének főparancsnokát, és saját emberüket, Yaura Sasa tábornokot kiáltották ki új főparancsnoknak. A nyugdíjas tisztből lett katonai vezető hét napot adott a kormánynak, hogy eleget tegyen követeléseinek, és helyezze vissza Michael Somarét a miniszterelnöki posztra. Sasa sajtótájékoztatón azt jelentette be, szó sincs katonai puccsról, ő átvette hivatalát, amelyre a jog szerinti miniszterelnök, Sir Michael Somare nevezte ki.

Forrás: AFP
A Nagyfőnök egy korábbi képen

A család bejelentése után ugyanis Somarét tavaly augusztusban - miután visszatért szingapúri gyógykezeléséről - megfosztotta posztjától a parlament, és új miniszterelnököt választott helyette. Somare ekkor már öt hónapja nem jelent meg a pápua új-guineai törvényhozásban, és azzal a hivatkozással fosztották meg posztjától, hogy kihagyott három egymást követő parlamenti ülést. A döntést Somare jelenlétében hirdették ki - a nagybeteg Nagyfőnököt kerekes székben tolták be az ülésterembe.

A határozatot jelentős többséggel hagyta jóvá a parlament, még Somare saját pártjának, a National Alliance Party (Nemzeti Szövetségi Párt, NAP) negyvenegy képviselőjéből is megszavazták tizenkilencen. Őket utóbb kizárta soraiból a párt, amely vitatja a döntés jogszerűségét, arra hivatkozva, hogy a Nagyfőnök szerintük csak két parlamenti ülést hagyott ki. A parlament határozatát a bíróságon is megtámadták.

Patthelyzet alakult ki

Az országot azóta egy ír és pápua felmenőkkel rendelkező, eredetileg könyvelőnek tanult korábbi üzletember vezeti. Peter O'Neill 2002 óta tagja a Port Moresby-i törvényhozásnak, eleinte ellenzéki vezető volt, aztán 2007-ben a kormánypárthoz csatlakozott, és pénzügyminiszter lett. A 46 éves O'Neill egészen decemberig viszonylag zavartalanul gyakorolhatta miniszterelnökként hatalmát, akkor azonban a legfelsőbb bíróság ítéletében jogszerűtlennek nyilvánította a kinevezéséről szóló parlamenti döntést, és felszólította a törvényhozást arra, hogy helyezze vissza hivatalába az agg elnököt.

Csakhogy O'Neill - aki eddigre már maga mögött tudhatta a kormányhivatalok, a rendőrség és a hadsereg támogatását is - nem akart távozni. Annak ellenére sem, hogy az ország főkormányzója - aki II. Erzsébet királynőt képviseli a Brit Nemzetközösséghez tartozó országban -, Michael Ogio is az ellenlábas Sir Somero mellett állt ki először. O'Neill nyomására azonban a főkormányzó is meggondolta magát, és arra hivatkozva, hogy rossz jogi tanácsot kapott, elutasította Somero miniszterelnökségét, és megerősítette O'Neillét.

Két kormány és két kormányfő

A parlament ezután visszamenőleges törvényekkel igazolta O'Neill miniszterelnökségét, egyúttal visszavonta Somare képviselői mandátumát, pedig a Nagyfőnök már több mint 40 éve volt folyamatosan tagja a Port Moresby-i parlamentnek.

Az elmúlt 36 évből három részletben 13 évet a miniszterelnöki székben töltő veterán politikus azonban nem adta fel. Saját kormányülést hívott össze egy szállodába, majd kijelentette, hogy saját "kisebbségi kormánya" nem fogja hagyni, hogy parlamenti képviselők "lábbal tiporják az alkotmányt".

Forrás: AFP
Peter O'Neill

A múlt héten pedig a hatalomba visszahelyezéséről szóló bírósági ítéletet lobogtatva ment be a parlament ülésére, ahonnan aztán kaotikus jelenetek közepette egyszerűen kipenderítették. Nyolc napra rá jött a most csütörtöki, kudarcba fulladt puccskísérlet. Michael Somare ekkor közleményben szólította fel engedelmességre a rendőrséget és a hadsereget, és ismét a legfelsőbb bíróság döntésével érvelt kormánya törvényessége mellett. "Nem engedhetjük meg, hogy egy zsivány kormány irányítsa a fegyveres erőket" - jelentette ki.

A lázadás azonban pár óra alatt kifulladt. Maga Peter O'Neill jelentette be, hogy kiszabadították a foglyul ejtett katonai főparancsnokot és a lázadó katonák nagy részét eltávolították a laktanyákból. Arról is beszélt, hogy a magát parancsnoknak kikiáltó Yaura Sasa dandártábornokról "gondoskodnak", de hogy ez pontosan mit is jelent, az nem derül ki a híradásokból. Az ausztrál ABC hírportálja idézte Belden Namah miniszterelnök-helyettest, aki szerint Sasa tábornoknak nem volt elég széleskörű támogatottsága a hadseregben, tettei hazaárulásnak számítanak, ezért halálbüntetésre is ítélhetik. A hatóságok vizsgálatot indítottak, a lázadásban részt vevő katonák pénteken pedig már kegyelemért folyamodtak.

Peter O'Neill szerint az incidens nevetségessé tette az országot. "Pápua Új-Guinea jobbat érdemel Somarénál" - idézte őt a BBC brit közszolgálati csatorna. "Észre kell vennie, hogy országa 45 évig gondoskodott róla, most itt az ideje, hogy ő is tiszteletet mutasson az országnak, amely tisztelte őt" - mondta.

Korrupciógyanú és elhanyagolt vagyonnyilatkozatok

Ezzel úgy tűnik, szomorú véget érhet a pápuai nemzet atyjának is nevezett Sir Michael Somare karrierje. Az idős politikussal - hiába volt több mint 40 éven keresztül folyamatosan a parlament tagja, és töltött be kulcsfontosságú tisztségeket az ország vezetésében, és hiába viseli az ország függetlenségének megteremtésében játszott szerepét honorálva arcmását az ötvenkinás helyi pénzérme - sokan elégedetlenek.

Ugyanakkor ez sem új fejlemény. Második miniszterelnökségének 1985-ben bizalmatlansági szavazás vetett véget, és amikor 2002-ben újra miniszterelnök lett, a választást szervezetlenség, visszaélések és erőszakos események árnyékolták be, tucatnyi ember meg is halt ezekben.

Az utóbbi években ráadásul korrupció gyanújába is keveredett, például azok miatt az egymillió dollár értékű luxusingatlanok miatt, amelyeket az Ausztrália északi részén fekvő Cairnsben vásárolt fiával, Arthurral közösen. Az ellenzék visszaélésekkel vádolta, és több alkalommal is megpróbálta megbuktatni kormányát. Még 2010-ben, amikor egy indulatos parlamenti ülésen, bizalmatlansági szavazás zajlott éppen ellene, azzal fenyegetett meg egy képviselőt, hogy megöli.

Tavaly márciusban pedig megvonták tőle kétheti fizetését, miután megállapították, hogy 1990 óta nyolc alkalommal nem adott le vagyonnyilatkozatot, öt esetben pedig késve nyújtotta be az iratokat. Az ezt vizsgáló bizottság munkáját előzőleg több alkalommal is megpróbálta meghiúsítani.

A 75 éves politikus csütörtöki közleménye óta hallgat. Arról nem érkezett híradás, hogy a hatóságok bármilyen konkrét ellenlépést tettek volna ellene. Az ABC ausztrál közszolgálati médium hírportálja szerint Port Moresbyben már csütörtökön visszatért az élet a megszokott a kerékvágásba.