Százezerrel kevesebb katona az amerikai hadseregben

Vágólapra másolva!
Kisebb és rugalmasabb hadserege lesz az Egyesült Államoknak, azonban a költségvetési szigor ellenére továbbra is képes lesz legyőzni bármely ellenségét - ígéri az amerikai védelmi miniszter.
Vágólapra másolva!

A Pentagon 525 milliárd dolláros alapköltségvetést kér a 2013-as pénzügyi évre, ami 9 százalékos csökkenést jelent az ideihez képest. Ezt Leon Panetta amerikai védelmi miniszter jelentette be csütörtökön Washingtonban. Az afganisztáni hadműveletek folytatásához Panetta további 88,4 milliárd dollárt igényelt.

Az amerikai haderő kisebb és rugalmasabb lesz - mondta Panetta, de hangsúlyozta: az Egyesült Államok továbbra is képes lesz legyőzni bármilyen ellenséget.

A védelmi miniszter előterjesztése értelmében a hadsereg létszámát a 2010-es, 570 ezer fős szintről 2017-ig 490 ezerre csökkentik, a tengerészgyalogság létszáma pedig 202 ezerről 182 ezerre csökken; a leépítés nem érinti az ázsiai-csendes-óceáni térségben, valamit a Közel-Keleten állomásozó erőket. Az amerikai hadsereg azonban még így is nagyobb lesz, mint a 2001. szeptember 11-i terrortámadások előtt volt.