Visszatértek a tömegek a kairói Tahrír térre

Vágólapra másolva!
Újra ezrek tüntettek és újra sátrak állnak a kairói Tahrír téren egy évvel a forrongások kitörése után, amelyek Hoszni Mubarak elnök bukásához vezettek. A tüntetők most az országot irányító katonai tanács uralma ellen lépnek fel.
Vágólapra másolva!

Egyiptomiak ezrei követelték a pénteki nagyima után a kairói Tahrír téren, a tavaly januári-februári tüntetések színhelyén a Hoszni Mubarak elnök bukása óta hatalmon lévő katonai tanács távozását. A felkelés kitörésének első évfordulója, szerda óta sátrak állnak a Tahrír téren.

A sátrakhoz emberek ezrei érkeztek pénteken imádkozni. Az imát vezető Mazhar Mazhar Sahin sejk hangsúlyozta: a lázadásnak jelentős eredményei voltak, de a demokratikus államhoz vezető út hosszú lesz. A pénteki tüntetéseket a demokráciapárti csoportok a "büszkeség és méltóság" jelszóval szervezték. A tüntetők többek között azt követelik, hogy ne állíthassanak katonai törvényszék elé civileket, szervezzék át a belügyminisztériumot, tartsák tiszteletben a szabadságjogokat és a társadalmi igazságosságot. A katonai tanács a júliusig megtartandó elnökválasztás után ígéri a hatalom átadását.

Forrás: AFP/Mahmoud Hamis
Újra benépesült a Tahrír tér

Pénteken Kairóban megtámadták Szíria nagykövetségét is. A Bassár el-Aszad szíriai elnök rendszerének ellenzői körülbelül kétszázan voltak. Erőszakkal hatoltak be a nagykövetségre, ajtókat és ablakokat törtek be, mielőtt a biztonsági erőknek sikerült kiszorítani őket a pénteki pihenőnapon üresen álló épületből.

Az egyiptomi forrongások kitörésének első évfordulójáról, a különféle ellenzéki csoportok közötti megosztottságról részletesebben itt olvashat.