Irán együttműködési készségét mutatja

Vágólapra másolva!
Teherán jelezte, kész egyeztetni a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség szakértőivel, de azért az urándúsításról sem mond le.
Vágólapra másolva!

Irán a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) küldöttségének érkezése előtt jelezte, hogy készen ál az együttműködésre a szakértőkkel, de továbbra sem mond le az urándúsítás jogáról.

Ali Akbar Velajati egykori külügyminiszter, jelenleg Szajed Ali Hamenei ajatollah, Irán vallási vezetőjének tanácsadója, az ISNA hírügynökségnek elmondta, hogy "az Iránba érkező NAÜ-delegáció elvégezheti a szükséges ellenőrzéseket. Ugyanakkor nem adjuk fel atomjogunkat, hiszen mindig is tartottuk magunkat a nemzetközi szabályokhoz" - fűzte hozzá. Velajati szerint az atompolitika kérdésében is Hamenei mondja ki a végső szót.

Vasárnapra várják Iránba Herman Nackaerts vezetésével a NAÜ delegációját, hogy tisztázzák annak gyanúját: Irán atomfegyverprogramon dolgozna. A keddig maradó, hattagú csoportnak tagja az argentin Rafael Grossi, a NAÜ második számú vezetője is. Nackaerts a bécsi repülőtéren elutazása előtt így nyilatkozott: "Örömmel tölt el bennünket, hogy megkezdhetjük a régóta esedékes párbeszédet".

A szakértők pontos iráni programja nem ismert. NAÜ-körökből származó értesülések szerint elsősorban az iráni illetékesekkel akarnak találkozni, és nem az atomlétesítmények ellenőrzésén van a hangsúly, bár - iráni találgatások szerint - felkeresik a Teherántól 160 kilométerre délre, Fordóban fekvő, sokáig titokban tartott földalatti építményt. Az akár 20 százalékos dúsítású urán előállítására is képes üzemet februárban tervezik átadni.

Az Egyesült Államok és az európai országok pénzügyi és olajipari szankciókkal akarják kikényszeríteni, hogy Teherán adja fel atomfegyver kifejlesztésére irányuló szándékát. Kína és Oroszország nem csatlakozott az új szankciókhoz. Teherán kitart amellett, hogy atomprogramja békés célokat szolgál.