Legtöbben a cseh állampolgárság miatt veszítették el a szlovákot

Vágólapra másolva!
A cseh állampolgárság felvétele miatt veszítették el a legtöbben az elmúlt másfél évben szlovák állampolgárságukat. Az összesen 206 érintettnek csak a tizede magyar a pozsonyi belügyminisztérium friss összesítése szerint.
Vágólapra másolva!

2010. július 17-e, a kettős állampolgárságot kizáró módosított szlovák állampolgársági törvény életbe lépése és 2012. január 20-a között összesen kétszázhatan veszítették el szlovák állampolgárságukat más állampolgárság felvétele következtében - közölte a pozsonyi SITA kereskedelmi hírügynökséggel vasárnap Lubomíra Miklovicová, a belügyminisztérium képviselője.

A tisztségviselő beszámolója szerint a 93 férfi és 113 nő közül 103 személy cseh, 24 német, 23 magyar, 22 pedig osztrák állampolgárságot vett fel. A törvény szerint a szlovák állampolgárság elvesztése automatikus, a számokat pedig az érintettek bejelentése alapján állították össze, a szlovák belügyminisztérium saját maga ugyanis nem vizsgálja, hogy ki vett fel más állampolgárságot - tette hozzá Lubomíra Miklovicová.

Az állampolgároknak a törvény szerint ugyanakkor kötelességük, hogy az új állampolgárság megszerzéséről haladéktalanul értesítsék az illetékes hatóságokat, ellenkező esetben ugyanis akár 3319 eurós büntetést is kiszabhatnak rájuk.

A jelenleg érvényben lévő szlovák állampolgársági törvényt a Robert Fico vezette kormánykoalíció fogadta el 2010 májusában, válaszul a határon túli magyarok könnyített honosításáról hozott budapesti döntésre.

Az Iveta Radicová vezette új kormány ugyan ígéretet tett a törvény módosítására, de javaslatait a parlamentben nem tudta keresztülvinni. A Híd magyar-szlovák párt kezdeményezésére a koalíciós képviselők egy csoportja tavaly az alkotmánybíróságon támadta meg a Fico-féle törvényt, de a testület még nem foglalt állást az ügyben.

A kettős állampolgárság ügye miatt feszültség keletkezett Pozsony és Budapest között is. Balogh Csaba pozsonyi magyar nagykövet szerint az ügy megoldásához valószínűleg politikai döntésre lesz szükség.

A szlovák belügyminisztérium szóvivője az [origo]-nak január elején egyébként még 24 állampolgárságát elveszítő szlovákai magyarról beszélt. A január 4-i összesítés szerint 201 akkori érintettből a 24 magyaron kívül 100 cseh, 23 német, 22 osztrák, 11 brit, 8 amerikai és 6 holland állampolgárról tudott a minisztérium.