Tálib-amerikai tárgyalás kezdődött Katarban

Vágólapra másolva!
Hivatalosan nincs tárgyalás az afganisztáni harcokról, de amerikai és tálib diplomaták egyeztetést kezdtek Katarban. A találkozó célja a bizalomépítés, amely fogolycserét is jelenthet.
Vágólapra másolva!

Elkezdődtek az egyeztető tárgyalások a tálib és az amerikai diplomaták között Katarban - írta a New York Times. Tálib forrásokra hivatkozva a lap azt írta, hogy egyelőre a tárgyalások célja a bizalomépítés, de ez konkrét lépéseket is jelenthet, mint egy esetleges fogolycsere-megállapodás.

A források szerint négy-nyolc tálib képviselő utazott Pakisztánból Katarba, hogy politikai irodát állítson fel az elüldözött afgán lázadók számára. A lap arról is ír, hogy a képviselők előzetes béketárgyalásokat kezdenének az afganisztáni harcok lezárásáról, de ez nem hivatalos álláspont. Egy korábbi tálib vezető szerint "jelenleg nem folynak béketárgyalások".

Az afgán kormány korábban dühös volt amiatt, hogy kihagyták az egyeztetésből, de a New York Times szerint azóta elvben elfogadták, hogy közvetlenül nincs képviseletük a tárgyalásokon.