Vilmos herceg falklandi kiküldetése miatt dühös Argentína

2012.02.01. 12:55

Feldühítette az argentin elnököt, hogy Nagy-Britannia az egyik legkorszerűbb hadihajóját és Vilmos herceget is a Falkland-szigetekhez küldi. Az intézkedés egybeesik a Nagy-Britannia és Argentína között a szigetek státusáról folyó régi keletű vita kiéleződésével.

Hivatalos nyilatkozatban bírálta Argentína Vilmos herceg tervezett katonai szolgálati útját a Falkland-szigetekre. Az argentin külügyminisztériumot különösen az háborította fel, hogy a brit királyi ház tagja "a hódító egyenruhájában" érkezik a hathetes kiküldetésére.

David Cameron brit miniszterelnök ezek után azzal gyanúsította meg az argentin elnököt, Cristina Krichnert, hogy gyarmatosítani akarja a szigetet, amelynek a lakossága szerinte brit fennhatóság alatt akar maradni. Válaszként Kirchner "hülyeséggel határos középszerűséggel" vádolta meg Cameront.

Áprilisban lesz a Falkland-szigetek megszállásának a harmincadik évfordulója, ami igencsak feltüzeli a hazafias érzelmeket Argentínában. Az Argentínától ötszáz kilométerre fekvő szigetcsoporton 1982. április 2-án hajnalban szálltak partra az első argentin egységek, amelyeknek nem sok fáradságba került a kézifegyverekkel felszerelt brit helyőrség legyűrése. Argentína akkor már csaknem másfél évszázada követelte vissza a britek által 1833-ban elfoglalt és annektált, halban - és mint nemrégiben kiderült, olajban is - igen gazdag területet.

William Hague brit külügyminiszter kedden bejelentette, hogy Nagy-Britannia az egyik legújabb és legkorszerűbb hadihajóját küldi a Falkland-szigetekhez, de állítása szerint csupán rutinműveletről van szó. A HMS Dauntless romboló néhány héten belül felváltja a Falkland-szigetek mellett állomásozó HMS Montrose fregattot. A hadihajó küldetése hosszú távra szól.

Az intézkedés egybeesik a Nagy-Britannia és Argentína között a szigetek státusáról folyó régi keletű vita kiéleződésével. Argentína a múlt hónapban rávette Brazíliát, Uruguayt, Paraguayt és Chilét, hogy ne engedjék be kikötőikbe a Falkland-szigetek zászlaja alatt hajózó vízi járműveket, és David Cameron brit miniszterelnök január elején kormányának tagjaival és katonai vezetőkkel vitatta meg a szigetek körül kialakult helyzetet.

A brit győzelemmel végződő rövid Falkland-háború kirobbanása után éppen 30 évvel újabb vita robbant ki a Nagy-Britanniához tartozó, de Argentína által magáénak követelt szigetek miatt a két ország között. Argentína megpróbálta leállítani a szigetek körül kezdett brit olajfúrásokat, és január elején ismét megerősítette területi igényét a partjaitól néhány száz kilométerre fekvő területre.

A Sky News brit hírtelevízió korábban meg nem nevezett forrásokra hivatkozva azt jelentette, hogy a Falkland-szigetekre vezényelhetik katonai szolgálatra Vilmos herceget, a brit trón második számú várományosát. A Nagy-Britannia és Argentína között kitört 1982-es Falkland-háborúban mintegy ezren veszítették életüket.

A britellenes érzelmeket tovább tüzeli, hogy csütörtökön mutatják be a Margaret Thatcherről készült, Oscar-díjra jelölt Vaslady című filmet, amely a többi között feldolgozza az 1982-es brit-argentin konfliktust is.

Egy 2010-ben készült közvélemény-kutatás szerint ugyanakkor azt mutatja, hogy az argentinok 45 százalékát nem igazán érdekli a Falkland-szigetek ügye, öt százalék pedig abba is belemenne, hogy a sziget brit fennhatóság alatt maradjon.

KAPCSOLÓDÓ CIKK