Százharminc felett a fagyok halálos áldozatainak száma Európában

Vágólapra másolva!
Egymás utándőltek a hideg-rekordok Európa középső és keleti részein, ahol az elmúlt napokhoz hasonlóan csütörtökön is sarkvidéki időjárás uralkodott. Szerbiában hatan, Dél-Lengyelországban kilencen, Ukrajnában húszan, Romániában pedig huszonketten fagytak halálra az elmúlt napokban, de súlyos gondokat okoz a hideg és a hó Török- illetve Olaszországban is.   
Vágólapra másolva!

Hat halálos áldozatot követelt eddig a kegyetlen téli időjárás Szerbiában; a kiadós havazás, a kemény hideg miatt 14 községben rendkívüli állapotot hirdettek, körülbelül hétezer tanuló nem ment csütörtökön iskolába, mert tanítási szünnapot rendeltek el.

Szerbia déli hegyvidékén több mint 11 ezer, falvakban élő embert zárt el a külvilágtól a lehullott hatalmas mennyiségű hó és a folytatódó hóvihar. A mentőcsapatok erejüket megfeszítve dolgoznak, hogy járhatóvá tegyék a hótorlaszoktól elzárt és jégpáncél borította utakat, s a legszükségesebb dolgokat eljuttassák a térségbe, amely évtizedek óta a legkeményebb telét éli át. A délnyugat-szerbiai Sijenica városában 26 napja fagy és havazik, s ezért a hóekék üzemanyag-utánpótlása is akadozik.

Hetven embert evakuálni kellett lakhelyéről, tizenkettőért pedig helikoptert küldtek a szerb hatóságok, közülük kilencen egy temetésről nem tudtak hazatérni a jegessé vált utakon. A mentés egyik résztvevője szerint a hótakaró vastagsága a környéken néhol az öt métert is eléri. A hó és az alacsony hőmérséklet - egyes helyeken mínusz 36 Celsius-fokot mértek - az ország többi részén is fennakadást okoz a helyi érdekű közlekedésben és az áramellátásban.

Montenegró fővárosában, Podgoricában le kellett zárni a repülőteret a sűrű havazás miatt.

A dél-lengyelországi Stuposianyban mínusz 32 Celsius-fokot regisztráltak. A szlovák határhoz közeli Zakopanéban számtalan iskola bezárt. A lengyel rendőrség közlése szerint az elmúlt 24 órában a hidegnek kilenc halálos áldozata volt. Tavaly november óta 67 ember halt meg kihűlés miatt Lengyelországban, ebből 29-en az elmúlt egy hétben fagytak meg. Malgorzata Wozniak kormányszóvivő szerint a lengyelországi áldozatok többségükben ittas hajléktalan emberek voltak, akik fűtetlen, elhagyott épületekben próbáltak menedéket keresni. Csütörtökön több lengyel tisztségviselő is felhívást intézett a lakossághoz, hogy ne késlekedjenek segítséget nyújtani a rászorulóknak.

Az utóbbi 24 órában Ukrajnában húszan fagytak meg, s ezzel 63-ra nőtt a rendkívüli hideg halálos áldozatainak a száma. Az ukrán rendkívüli helyzetek minisztériumának jelentése szerint a kihűlésben eddig meghaltak közül 41-en az utcán, 14-en saját otthonukban fagytak meg, míg nyolcan kórházi kezelés közben haltak meg. Fagyási sérülésekkel és kihűlési tünetekkel eddig 1146 személy fordult orvoshoz, közülük 945-öt kórházi kezelésre utaltak be. Az ukrán oktatási minisztérium a nagy hidegre való tekintettel rendkívüli tanítási szünetet rendelt el az ország több mint 14 ezer iskolájában és mintegy 100 szakmunkásképzőjében

Romániában már 22 halálos áldozata van a mínusz 20 Celsius fok körüli hidegnek, miután az utóbbi 24 órában újabb nyolc személy szenvedett fagyhalált, és tovább nőtt, mintegy 360-ra azoknak a száma, akiket menhelyekre vagy kórházba kellett szállítani. Az országban újabb hóviharokat jeleznek előre, a meteorológusok péntektől vasárnapig újabb 20-30 centiméterrel vastagodhat a hótakaró, és számítani kell hóviharokra, hiszen a szél helyenként 90 kilométeres óránkénti sebességgel fúj majd. A román közlekedési tárca szerint csütörtökön több mint negyven vonatjáratot kellett törölni.

A bolgár-román határ vonalán a Duna nagyobb szakaszokon befagyott, akadályozva a hajózást.

Bulgária 16 városában dőlt meg az elmúlt száz év helyi hidegrekordja. Az országban narancsszintű időjárási riasztás van érvényben. A legalacsonyabb hőmérsékletet a Pleven megyében található Knezsa településen mérték, mínusz 22,8 Celsius-fokot. A fővárosban, Szófiában reggel mínusz 12,7 Celsius-fok volt, és egyfolytában havazott, az utakon hóakadályok keletkeztek. A főutak többnyire járhatók, a mellékutakon azonban már veszélyes a közlekedés. Országszerte több mint ezer iskolában szünetelt a tanítás csütörtökön.

Félméteres hó fedi a török nagyvárost, Isztambult, a nemzetközi repülőtéren 180 járatot töröltek. Az országban már kilenc napja havazik. Kelet-Anatóliában ezer út járhatatlan. A török állami hírügynökség információi szerint az ország déli részén egy lavina maga alá temetett egy házat, amelyben egy négyfős család élt. A falu lakói kiásták őket a hó és romok alól, de a 30 éves anya később belehalt sérüléseibe.

A rendkívüli hideg Csehországban is szedett áldozatokat, a hét eleje óta négy ember fagyott meg az országban. Csütörtökre virradóra a hatóságok egy hajléktalan holttestére bukkantak, aki a maga építette bódéban fagyott halálra. A mínusz 14-18 fokos hőmérséklet miatt több vasútvonalon megrepedt a sín, ez fennakadásokhoz vezetett a vasúti közlekedésben. A sarkvidéki hideg gondot okoz a temetőkben is, Brünnben a sírásók csak légkalapáccsal tudják feltörni a kőkeményre fagyott földet.

Észak-Olaszországban súlyos gondok voltak a vasúti-, a közúti- és a légi közlekedésben is. Bologna térségében a leszakadt felsővezeték miatt órákra elakadt a hóban két vonat, mintegy 280 utassal. Marche régió és Milánó között a sztrádán leállították a teherautók közlekedését. Milánó repülőterén, Linatén 14 járatot kellett törölni.

Alsó-Ausztriában az erdőben találtak rá megfagyva egy 83 éves nőre . Feltehetően séta közben elesett, és nem tudott felállni. Férje értesítette ugyan a hatóságokat, hogy eltűnt a felesége, de mire a mínusz 9 Celsius-fokos hidegben megtalálták, már nem lehetett segíteni az asszonyon.