Nem hajt a republikánus elnökjelöltségre, hanem Romneyt támogatja az amerikai milliárdos

Vágólapra másolva!
Nem száll be harmadik párti jelöltként a Fehér Házért folytatott küzdelembe, hanem Mitt Romney támogatja a hivatalos republikánus elnökjelöltségért folytatott kampányban Donakd Trump amerikai milliárdos. Az egyelőre nem világos, hogy az ingatlanmágnás támogatása milyen előnyt jelent a republikánus elnökjelölt-aspiránsok versenyében vezető Romney számára.
Vágólapra másolva!

Donald Trump amerikai milliárdos csütörtökön Las Vegasban támogatásáról biztosította Mitt Romneyt a hivatalos republikánus elnökjelöltségért folytatott kampányában, egyúttal bejelentette, hogy a sokáig lebegtetett ígéretével ellentétben nem száll be harmadik párti jelöltként a Fehér Házért folytatott küzdelembe, ha Romney lesz a Republikánus Párt hivatalos elnökjelöltje.

A támogatásról szóló bejelentés két nappal a republikánusok nevadai jelöltállító gyűléseinek megtartása előtt hangzott el.

Egyelőre nem világos, hogy az eddig elnöki ambíciókat dédelgető Trump támogatása milyen előnyt jelent a republikánus elnökjelölt-aspiránsok versenyében vezető Romney számára. A Pew közvélemény-kutató egy januári felmérése szerint ugyanis a republikánus szimpatizánsok 64 százaléka úgy nyilatkozott, hogy az ingatlanmágnás véleménye nem befolyásolja őket a döntésben. További 13 százalék azt mondta, hogy egy ilyen állásfoglalás őket is az adott jelölt mellé állítja, 20 százalék pedig a korábbinál kevesebb eséllyel szavazna az illetőre.

Trump támogatása mindenesetre megingatja Romney fő vetélytársa, Newt Gingrich érvelését, aki szerint a volt massachusettsi kormányzót csak a washingtoni bennfentesek támogatják. Gingrich egyebek között eddig olyan szövetségeseket tudhat maga mögött, mint Michael Reagan, Ronald Reagan elnök fogadott fia, Sarah Palin volt alaszkai kormányzó és alelnökjelölt, Chuck Norris akcióhős, valamint két korábbi vetélytársa, Rick Perryt és Herman Cain.

Vele szemben Romneyt támogatja a republikánusok előző hivatalos elnökjelöltje, John McCain, John Bolton volt ENSZ-nagykövet és a korábbi ellenfelei közül Tim Pawlenty. (Michele Bachmannt is hírbe hozták a republikánusok éllovasával kapcsolatban, de ő cáfolta, hogy a hivatalosan állást kívánna foglalni a volt massachusettsi kormányzó mellett.)

A szombati nevadai jelöltállító gyűlések küszöbén élénk vitát váltott ki a multimilliomos Romneynak a CNN-nek tett kijelentése, amely szerint "nem aggódik" a legszegényebbek miatt, mert Amerikának van egy "biztonsági hálója" a számukra. Az elnökjelölt-aspiráns mondanivalójának az volt a lényege, hogy ő az átalagos jövedelemmel rendelkező, a boldogulásért küzdő, 90-95 százaléknyi amerikaiért aggódik, nem pedig a legszegényebbekre és a leggazdagabbakra összpontosít, de a nyilatkozat így is keményen visszaütött.

Romney utólag azzal védekezett, hogy szavait kiragadták a szövegkörnyezetből, ám bírálói azzal vágtak vissza, hogy a szokatlanul negatív előválasztási kampányban az ő támogatói pontosan ugyanezt teszik az ellenfeleivel. A népszerűségi versenyben második helyen álló Gingrich kijelentette: "torkig van mindkét pártban azokkal a politikusokkal, akik megosztják az amerikaiakat". Romneyt a kijelentése nyomán riválisai olyan plutokratának kívánják beállítani, aki elvesztette kapcsolatát a hétköznapi emberekkel és felhánytorgatják neki azt a korábbi elszólását is, miszerint "szereti kirúgni" a gyengén teljesítőket.

A The Washington Post című lap csütörtökön arra hívta fel a figyelmet, hogy az elnökjelölt-aspiránsok korántsem egyforma tűzerővel pörkölnek oda minden ellenfelüknek. A lap rámutatott, hogy Romney és Ron Paul például kölcsönösen egyáltalán nem támadja egymást, mert a két politikus között - akik a már 2008-as republikánus elnökjelölt-választási küzdelemben is vetélytársak voltak - családi barátság alakult ki.

A legutóbbi, keddi floridai előválasztáson Romney egyébként hatalmas diadallal vágott vissza Gingrichnek a legutóbbi előválasztáson elszenvedett vereségért, és így egy lépéssel közelebb került ahhoz, hogy ő legyen a republikánusok jelöltje a novemberi elnökválasztáson. Gingrich ugyanakkor, bár jócskán elmaradt tőle, jelezte, hogy nem száll ki a versenyből.

A keddi floridai előválasztás megnyerése után egyébként a republikánus szimpatizánsok között országos szinten Romney vezet, a Gallup szerint 31 százalékos támogatottsággal. Őt Gingrich, Rick Santorum és Paul követi, 26, 16, illetve 11 százalékkal.

A 2012-es amerikai elnökválasztásról szóló cikkeinket itt olvashatja.