Egy év alatt megduplázódott az amerikai légtérből kitiltottak száma

Vágólapra másolva!
Jelenleg több mint húszezer terroristagyanús ember van kitiltva az Egyesült Államok légteréből, közülük ötszázan amerikai állampolgárok.
Vágólapra másolva!

Egy év alatt a korábbi 10 ezerről több mint 21 ezerre nőtt azon terroristagyanús személyek száma, akiknek a neve szerepel az Egyesült Államok légteréből kitiltó titkos listán - írja az AP amerikai hírügynökség. A lista körülbelül 500 amerikai állampolgár nevét tartalmazza, a listán szereplők nem repülhetnek be az Egyesült Államokba, ahol a belföldi repülőjáratokról is kitiltották őket.

A szigorítás azután vette kezdetét, miután a nigériai Umar Farouk Abdulmutallab 2009 karácsonyán az alsóneműjébe rejtett robbanószerrel megkísérelt felrobbantani egy Amszterdamból Detroitba tartó amerikai utasszállító repülőgépet 289 utassal a fedélzetén. Az eset után az Egyesült Államok kormánya enyhített azokon a feltételeken, amelyek alapján a tiltólistára lehet kerülni. Hivatalosan semmit sem tudni arról, hogy kik vannak a listán, vagy miért kerültek oda - írja az AP.

A nigériai férfi, aki a detroiti járaton robbantásra készült, már az eset előtt is ismert volt az Egyesült Államok titkosszolgálata előtt, egy olyan listán szerepelt a neve, amelyen feltételezett terroristák, illetve feltételezett terroristák rokonai szerepeltek. Az AP úgy tudja, hogy főleg ezen a listán szereplő nevekkel bővítették az Amerika légteréből kitiltottak körét.

A karácsonyi támadás más változásokat is hozott abban, hogyan kezeli az Egyesült Államok a terrorizmussal gyanúsíthatók listáját. A titkosszolgálatok régi dokumentumokat is átnéztek terroristagyanús egyének után kutatva, ez is növelte azon személyek körét, akiket mára már kitiltottak az amerikai légtérből.