Vágólapra másolva!
Több tucat haláleset, akadozó közlekedés, bezárt iskolák, külvilágtól elzárt települések jelzik, hogy szorongatja a fagyos időjárás Európát. A hideghullám hétvégére csúcsosodik ki.
Vágólapra másolva!

Fagyos időjárás nehezíti a mindennapokat Európa-szerte. Romániában már 80 ember halálát okozta a hideg, ami miatt a még Fekete-tenger egyes öblei is befagytak. Ukrajnában egy nap alatt 13 ember halt meg, ezzel 43-ra emelkedett azoknak a száma, akik kihűlés miatt vesztették életüket. Kijevben a hideg miatt számos iskolát is bezártak - jelentette a BBC brit közszolgálati adó internetes hírportálja.

Bulgáriában is rekord hideget mérnek, az északi országrészben fekvő Knyejában például második napja mínusz 29 Celsius-fokon áll a hőmérő higanyszála. A hatóságok narancs riasztást adtak ki a rendkívüli hideg miatt. Országszerte 450 iskolát zártak be.

Forrás: AFP
A Fekete-tenger partján Romániában

Görögországban is bezártak sok iskolát, itt voltak helyek, ahol mínusz 16 fokot mértek. Szerbiában és Boszniában helikopterekkel kellett élelmiszert szállítani a hó által elzárt településekre.

Lengyelországban 20-ra emelkedett a hideg miatti halálesetek száma, öt áldozat hajléktalan volt. Németországban két nő halálát írják a fagyos idő számlájára. Egyikük beleesett egy csatornába, és ott hűlt ki, a másik halálos autóbalesetet szenvedett a lefagyott úton.

Olaszország középső részén nem engedik az autópályákra a nehéz kamionokat, és több kiemelt futballmeccset is elhalasztottak. Az ország déli részéről és Korzikáról is jelentettek havazást. A mediterrán szigeten 20 centiméternyi hó hullott. Az olasz vasúti közlekedés is akadozik.

A hideget egy Európa fölött örvénylő magasnyomású ciklon okozza. A hideghullám a hétvégén éri el a csúcsát, addigra Afrika északnyugati részeit is eléri. A hazai várható időjárásról itt talál információkat.