Könnygázt vetettek be a tüntetők ellen Kairóban

Vágólapra másolva!
A szerdai futballtragédia miatt tüntetők már délután óta gyülekeztek, többen a tavalyi arab forrongások szimbólumává vált Tahrír térre mentek, mások a belügyminisztérium épülete elé vonultak. Ők este összecsaptak a rendőrökkel, akik könnygázt vetettek be ellenük. A tüntetők úgy gondolják, hogy a rendőrség nem tudja vagy nem akarja fenntartani a rendet az országban.
Vágólapra másolva!

A szerdai futballtragédia miatt tüntetők összecsaptak a rendőrökkel az egyiptomi belügyminisztérium épülete előtt. A rendőrök könnygázt vetettek be, hogy a tüntetők ne tudjanak a minisztérium közelébe menni - írja a BBC.

Délután kordonokkal, teherautókkal érkeztek a Tahrír térre tüntetők és az al-Ahli focicsapat ultrái a szerdai, 74 halálos áldozatot és több száz sebesültet követelő egyiptomi stadionkatasztrófa után. Más demonstrálók pedig a klub épületétől a belügyminisztériumhoz indultak.

A BBC tudósítója szerint Kairóban rendkívül keserű a hangulat, többen úgy gondolják, hogy a rendőrség vagy szándékosan nem avatkozott közbe, vagy kiprovokálta a zavargást. "Az emberek nagyon mérgesek, látni a haragot a szemükben" - mondta az egyik tüntető a BBC-nek.

Forrás: AFP/Amro Maraghi
A zavargásokról készült fotókat a képre kattintva nézheti meg

"Azt mondták, hogy elhoztuk a halotti lepleteket, aztán nekünk támadtak" - mesélte a szerdai eseményeket az al-Ahli focicsapat másik drukkere. "Bementünk az alagútba, de az ajtók le voltak láncolva, és a lámpák sem égtek, közben gumilövedékkel lövöldöztek. A mellettem álló Iszlám nevű tizenhét éves fiú hirtelen a földre került, valami nyársszerű fúródott a fejébe, átszúrva a szemét" - mondta a szurkoló a szerdai tragédiáról.

A BBC egyiptomi tudósítója szerint az egyiptomi szurkolók, főleg az ultrák, nagyon erőszakosak, a tavalyi arab forrongások alatt sokan harcoltak a rendőrséggel, ezért sokan azt feltételezik, hogy a biztonsági erőknek érdeke lehetett eltávolítani őket.

Az összetűzés az után tört ki, hogy a mérkőzés lefújását - és a helyi csapatnak, az al-Maszrinak a tabellát vezető kairói al-Ahlival szembeni meglepő, 3-1-es győzelmét - követően a szurkolók elözönlötték a pályát. Kövekkel, petárdákkal, üvegpalackokkal dobálták meg a vendégcsapat híveit, és több játékost megsebesítettek. Egyes jelentések szerint többen késekkel érkeztek a stadionba.