Lengyelországban már mínusz 31 fok van, Ukrajnában 14 ezer iskolát zártak be

időjárás, tél, hó, fagy, Térdig érő hóban gyalogol egy férfi a szerbiai Uzice külvárosában 2012. február elsején
Vágólapra másolva!
Lengyelországban és Ukrajnában is -30 fok alatti hőmérsékleteket mértek szerdáról csütörtökre virradóra, Oroszországban a hidegre való tekintettel lefújna egy Vlagyimir Putyin elleni tüntetést a helyi tiszti főorvos.
Vágólapra másolva!

Az utóbbi 24 órában húszan fagytak meg Ukrajnában, s ezzel csütörtökre 63-ra nőtt a rendkívüli hideg halálos áldozatainak a száma. A nagy hideg miatt az ország több mint 14 ezer iskolájában rendeltek el rendkívüli tanítási szünetet. Az ukrán rendkívüli helyzetek minisztériumának jelentése szerint a kihűlésben eddig meghaltak közül 41-en az utcán, 14-en saját otthonukban fagytak meg, nyolcan kórházi kezelés közben haltak meg. Fagyási sérülésekkel és kihűléses tünetekkel eddig 1146 személy fordult orvoshoz, közülük 945-öt kórházi kezelésre utaltak be - olvasható a közleményben.

Az ukrán oktatási minisztérium a nagy hidegre való tekintettel rendkívüli tanítási szünetet rendelt el az ország több mint 14 ezer iskolájában és mintegy 100 szakmunkásképzőjében. A legtöbb tanintézetet a keleti és északi megyékben zárták be, a legkevesebbet - 26 iskolát - Kárpátalján. Az óvodák és bölcsődék ugyanakkor a megszokott rendben működnek, hogy a munkahelyeken ne keletkezzen zavar a kisgyerekes dolgozók hiányzása miatt.

Csütörtökre virradóra a Kárpát-melléken - Ivano-Frankivszk megyében - és Észak-Ukrajna egyes helyein -33 fokot, a keleti és déli országrészekben -20, -25 fokot mértek, míg a Krímben és Kárpátalján -18, -23 fok volt a hőmérséklet.

Forrás: MTI/EPA
Egész Kelet-Európában tombol a tél. A képre kattintva galéria nyílik!

Szerbiában 11 ezer ember ragadt falujában az erős havazások és hóviharok miatt - írja az AP hírügynökség. A sürgősségi rendőrség szóvivőjének tájékoztatása szerint közel 6500 otthonból nem tudnak kimozdulni a nagyrészt elzárt hegyvidéki területeken élő lakosok. A jeges, havas utakon nem lehet megközelíteni az érintett településeket.

Lengyelországban Podkarpackie vajdaságban piros risztás van érvényben, mivel éjszaka -31 fokig csökkenhet a hőmérséklet, de nappal sincs melegebb -17 foknál. A horvátországi Rijekába is megérkezik a rossz idő, 55-130 km/h-s szél fúj majd, a hőmérséklet 0 és -6 fok között alakul, csütörtökön akár 5 centiméternyi hó is eshet.

Az orosz tiszti főorvos lefújna egy Putyin elleni tüntetést

Határozottan ellenzi az orosz országos tiszti főorvos a várhatóan -18 fokos hideg miatt, hogy a moszkvaiak szombaton kivonuljanak a választások tisztaságáért meghirdetett tüntetésre. Gennagyij Onyiscsenko erről csütörtökön nyilatkozott az Interfax hírügynökségnek. Az előrejelzések szerint a hétvégén nagyon kellemetlen hideg várható. A tiszti főorvos szerint mivel Moszkvában jellemzően magas a levegő nedvességtartalma, a -18 fok még kellemetlenebb érzetet kelt, és ilyen hidegben semmilyen forró ital nem segít, sőt, ellenkező hatást válthat ki.

Onyiscsenko külön felhívta a figyelmet az alkoholfogyasztás veszélyeire. Attól tart, hogy mivel a moszkvaiak nem öltözködnek melegen, az utcán még egy órát sem fognak kibírni. Február negyedikére a parlamenten kívüli ellenzéki pártok és mozgalmak több tízezres tiltakozó felvonulásra és tüntetésre kaptak engedélyt a moszkvai hatóságoktól. A szervezők szerint a tüntetők legalább ötvenezren lesznek majd a Bolotnaja téren, ahová a város központjából, az Oktyabrszkaja metrómegállótól indul a menet.