Nem hajlandó újabb beszámíthatósági vizsgálatra a norvég tömeggyilkos

Vágólapra másolva!
Anders Behring Breivik szerint a bíróság orvosi titoktartás alá tartozó dokumentumokra alapozva rendelte el a második szakértői vizsgálatot. Az első szakvélemény szerint Breivik nem volt beszámítható a merénylet idején, a vizsgálat eredményét azonban sokan vitatják, ezért rendelték el a másodikat.
Vágólapra másolva!

Az oslói fellebbviteli bíróság elutasította a tavaly július 22-i norvégiai támadások elkövetőjének, Anders Behring Breiviknek a fellebbezését. Breivik nem hajlandó újabb pszichológiai vizsgálatnak alávetni magát, miután egy korábbi szakértői vizsgálat szerint nem büntethető, mert nem volt beszámítható a merénylet idején.

A bíróság szerint törvényes és legitim az első fokon eljáró bíróság intézkedése, amely még egy szakértői vizsgálatot rendelt el. Ha az első szakértői vizsgálat eredménye igazolódik, az valószínűleg mentesítené Breiviket a börtönbüntetés alól.

A 32 éves férfi, aki júliusban 77 embert ölt meg, egyebek mellett arra hivatkozva utasította el az újabb vizsgálatot, hogy az oslói bíróság az újabb szakértői vizsgálat elrendelésekor az orvosi titoktartás alá tartozó dokumentumokra alapozta döntését.

A hivatalos szakértői vizsgálatoktól függetlenül megszólalt három pszichológus és egy pszichiáter, akik a börtönben figyelik Breiviket. Ők azt közölték, hogy nem találtak nála elmebajra utaló jelet.

Az új szakvélemény várhatóan április 10-ig készül el, néhány nappal Breivik perének április 16-i kezdete előtt.

A multikulturalizmust és Európa "muzulmán megszállását" ellenző Anders Behring Breivik tavaly július 22-én pokolgépet robbantott a norvég kormány épületénél, majd munkáspárti fiatalokra lőtt az Oslo melletti Utoya szigetén.