Öt halottja van az egyiptomi futballtragédia utáni tüntetés-sorozatnak

Vágólapra másolva!
A BBC információi szerint több mint négyszázan megsérültek, két embert pedig lelőttek a rendőrök az egyiptomi Suez városában, miután több száz tüntető próbált betörni a helyi rendőrség épületébe. A zavargások az után kezdődtek, hogy egy szerdai futballmeccs után kitört verekedésben 74-en meghaltak. Kairóban hárman haltak meg: egy katonatiszt és két tüntető.
Vágólapra másolva!

Öten neghaltak, és több mint négyszázan megsebesültek az egyiptomi városokban a szerdai futalltragédia miatt kitört tüntetésekben - írja a brit BBC csatorna online oldala. Két tüntető és egy katonatiszt meghalt Kairóban, két tiltakozót pedig a rendőrök lőttek le Suez városában, miközben a hatóságok próbálták visszatartani a helyi rendőrőrs épületébe betörő tömeget - írja a brit Guardian a szemtanúk és a mentők információira hivatkozva.

A tüntetések az után kezdődtek, hogy egy szerdai labdarúgó-mérkőzésen legalább 74 ember életét vesztette a szurkolók között kitört verekedésben a port-szaídi stadionban. A pályára özönlő szurkolók összecsapásában több százan megsérültek. A legtöbb halott a tömegben kitört pánik közben veszítette életét, a tüntetők azonban a hatóságok felelősségét firtatják. Többen úgy gondolják, hogy a rendőrség vagy szándékosan nem avatkozott közbe, vagy kiprovokálta a zavargást.

Az éjszaka több száz tüntető dobálta kövekkel a Kairó belvárosában található minisztériumi épületet. A biztonsági erők könnygázt vetettek be, azonban nem tudták feloszlatni a tömeget. Csütörtök délután kordonokkal, teherautókkal érkeztek a Tahrír térre tüntetők és az al-Ahli focicsapat ultrái. "Addig így maradunk, amíg jogaink nem érvényesülnek. Látta, hogy mi történ Port-Szaídban?" kérdezte a Reuters tudósítóját az egyik 22 éves tüntető, aki még csütörtök este érkezett Kairóba, hogy részt vegyen a tüntetésen. Fiatalok egy csoportja tömegtüntetést szervez a hétvégére.

A futballmeccs utáni összetűzés az után tört ki, hogy a mérkőzés lefújása - és a helyi csapatnak, az al-Maszrinak a tabellát vezető kairói al-Ahlival szembeni meglepő, 3-1-es győzelme - után a szurkolók elözönlötték a pályát. Kövekkel, petárdákkal, üvegpalackokkal dobálták meg a vendégcsapat híveit, és több játékost megsebesítettek. Egyes jelentések szerint többen késekkel érkeztek a stadionba.