Irán hadgyakorlatot kezdett a Hormuzi-szorosban

Vágólapra másolva!
Fenyegetésre fenyegetéssel válaszol Irán - figyelmeztetett Ali Hamenei ajatollah, miután az Egyesült Államok és az európai országok pénzügyi és olajipari szankciókkal akarják kikényszeríteni, hogy Teherán adja fel atomfegyver kifejlesztésére irányuló szándékát.
Vágólapra másolva!

Egy hónapos hadgyakorlatot kezdett szombaton az iráni Forradalmi Gárda a nemzetközi olajkereskedelem szempontjából stratégiai fontosságú Hormuzi-szoros közelében. A hetek óta tervezett új hadgyakorlat szorosan követi Ali Hamenei ajatollah, Irán vallási és politikai vezetője pénteki figyelmeztetését, amely szerint Irán nem enged a külföldi nyomásnak, és fenyegetésre fenyegetéssel válaszol.

Irán egyelőre nem tett kísérletet a szoroson át zajló, a világ nyersolaj-kereskedelmének egyötödét kitevő hajóforgalom megakadályozására. Az Egyesült Államok és szövetségesei közölték, hogy gyorsan válaszolni fognak bármilyen blokádpróbálkozásra.

A múlt hónapban az iráni haditengerészet tartott 10 napos hadgyakorlatot az Arab-öbölben, de a Forradalmi Gárda - amely közvetlenül az iráni legfelsőbb vezető ellenőrzése alatt áll - lényegesen jelentősebb katonai erőt képvisel, és olyan kulcsfontosságú programokat felügyel, mint a rakétafejlesztés. Az iráni állami média beszámolt az új hadgyakorlatról, de nem szolgált további részletekkel.

Rosztam Kászemi iráni olajipari miniszter szombati sajtóértekezletén közölte, hogy az iszlám köztársaság bizonyosan csökkenteni fogja olajexportját néhány európai országba - jelentette a félhivatalos Farsz hírügynökség. A tárcavezető nem részletezte, hogy mely országokról van szó, de az intézkedés válasznak minősül az Európai Unió döntésére, melynek értelmében a huszonhetek július elsejétől leállítják az iráni olajimportot.

Guido Westerwelle német külügyminiszter a müncheni nemzetközi biztonságpolitikai értekezlet egyik panelbeszélgetésén szombaton azt mondta, hogy Európa elszánt az iráni atomfegyver kifejlesztésének megakadályozására, ugyanakkor óva intett egy esetleges katonai beavatkozástól. A Leon Panetta amerikai védelmi miniszter és Hillary Clinton külügyminiszter részvételével zajló műhelybeszélgetésen Westerwelle kijelentette: az EU legutóbbi döntése "világos jelzés arra vonatkozóan, hogy Európa nem engedi meg Irán atomfegyverkezését". Szavai szerint egy atomfegyvert birtokló Irán nemcsak a térség, hanem az egész világ biztonságára veszélyt jelent. Egyúttal azokra a jelentésekre utalva, melyek szerint Izrael esetleg katonai csapásokat készít elő Irán ellen, kijelentette, Európa "óva int az eszkalációtól". Közölte, hogy az Európai Unió célja a katonai konfliktus elkerülése.

Az EU fokozatos olajembargóval próbálja elérni, hogy Irán ne tudja finanszírozni nukleáris programját. Erről a múlt hónapban született elvi döntés. Az intézkedés értelmében azonnali tilalmat mondanak ki az iráni nyersolajimportról szóló új szerződések megkötésére, az érvényben levő szerződéseket azonban csak egy bő öt hónapos, július 1-jéig tartó átmeneti időszak beiktatásával mondják fel, addig tehát e szerződések alapján történhetnek kölcsönös teljesítések.

Az európai embargót támogatja az Egyesült Államok is. Washington szerint az iráni olajbevételeket be lehet fagyasztani a nélkül, hogy ez fennakadásokat okozna a globális olajpiacokon.