A hírszerzés főnökét bízta meg kormányalakítással a román államfő

lemondott a Román miniszterelnök, Emil Boc
Emil Boc, Kolozsvár polgármestere (középen).
Vágólapra másolva!
A társadalomban érzékelhető feszültséget szeretné csillapítani - ezzel indokolta hétfőn Emil Boc román kormányfő a lemondását a miniszterelnöki posztról. Az államelnök a külföldi hírszerzés főnökét bízta meg a kormányalakítással.
Vágólapra másolva!

Traian Basescu román államfő Mihai Razvan Ungureanut, a külföldi hírszerzés főnökét bízta meg kormányalakítással. Mihai Razvan Ungureanu a Calin Popescu Tariceanu vezette liberális kormányban a külügyminiszteri tisztséget töltötte be 2004 decembere és 2007 februárja között. 2007 novembere óta a román Külföldi Hírszerző Szolgálat (SIE) főnöke.

A román ellenzéki Nemzeti Liberális Párt elnöke bejelentette, hogy az ellenzék nem fogja megszavazni Ungureanu kormányát. Crin Antonescu, aki egyben az ellenzéki pártszövetség alelnöke is, bírálta az államfőt, mert a Külföldi Hírszerző Szolgálat főnökének adott kormányalakítási megbízatást. "Elfogadhatatlan Románia számára, hogy egy különleges szolgálat vezetőjét jelöljék a kormány élére. Mindenkiben kétségeket kelt majd, hogy a szolgálat főnöke független-e a politikától" - fogalmazott.

Hétfő reggel Emil Boc eddigi miniszterelnök bejelentette: lemond posztjáról. A kormányfő azzal indokolta lépését, hogy a Nemzetközi Valutaalap és a Világbank küldöttségének múlt heti látogatása után Romániának leginkább a gazdasági stabilizációra van szüksége.

Boc bejelentését élőben közvetítették a romániai televíziók. A kormányfő elmondta, hogy döntésével csillapítani szeretné a feszült romániai politikai és társadalmi közhangulatot, egyúttal megóvni az ország meglehetősen sok áldozat árán elért gazdasági stabilitását.

Emlékeztetett arra, hogy 2011-ben Romániában 2,5 százalékos volt a gazdasági növekedés, amely az egyik legmagasabb volt az Európai Unióban. Az infláció az utóbbi húsz év legalacsonyabb számait érte el, az euró-lej árfolyam stabil, az államadósság a legalacsonyabb szintű az Európai Unióban, a költségvetési deficit ellenőrzés alatt áll, és finanszírozható.

"Lemondtam, mert számomra kevéssé fontos, hogy a székemben maradjak, az ország számára viszont rendkívül fontos, hogy a remények tovább éljenek" - jelentette ki. Hozzátette, kormányzása idején sok népszerűtlen intézkedést kellett hoznia. "Minden döntést azért hoztunk, mert szükség volt rájuk, nem azért, mert ezt szerettük volna" - jelentette ki. Az erőfeszítések termése kezdett beérni - jegyezte meg. A parlamenttől azt kérte, hogy mielőbb szavazza meg egy új kormány beiktatását.

Romániában hetek óta tüntetések zajlanak, amelyek az egészségügyi törvény tervezett módosítása miatt törtek ki, de hamarosan a kormány megszorító intézkedései miatti tiltakozásokká alakultak át. A kormányfő távozásának lehetősége napok óta napirenden lévő téma. Traian Basescu államfő hivatala már a múlt hét végén bejelentette, hogy hétfőre egyeztetésre hívta a koalíciós pártok vezetőit. Sajtóértesülések szerint Emil Boc és kormányának néhány tagja a lemondás előtti éjszaka Traian Basescu államfő rezidenciáján tárgyalt.

Kelemen Hunor, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) elnöke a kormányülésről távozva újságírói kérdésre elmondta, hogy a lemondás Emil Boc miniszterelnök személyes döntése volt. Arra a kérdésre, hogy az RMDSZ támogatná-e egy független miniszterelnök kormányát, Kelemen Hunor kételyeit fejezte ki, hogy egy technokrata kormányfőnek sikerülne megszereznie a többség támogatását a parlamentben.

Az RMDSZ 2009 karácsonya óta tagja a romániai kormánykoalíciónak. Markó Béla miniszterelnök-helyettesi tisztséget töltött be a Boc-kabinetben, melyben Kelemen Hunor a kulturális, Borbély László a környezetvédelmi, Ritli László pedig az egészségügyi tárcát vezette.