Szökés közben fogták el Zoran Djindjic egyik gyilkosát

Vágólapra másolva!
Zoran Djindjic néhai szerb miniszterelnök egyik gyilkosa és egy rabtársa kedden hajnalban megpróbált megszökni a belgrádi körzeti börtön fokozottan őrzött, elkülönített részlegéből.
Vágólapra másolva!

Még a börtön udvarán elfogták Sretko Kalinicot, Zoran Djindjic volt szerb kormányfő gyilkosát és társát, Zeljko Milovanovicot, akik kedd reggel megpróbáltak megszökni. A két bűnöző szökési kísérletéről kiadott rendőrségi közlemény szerint azok "feltörték celláik ajtaját, lefegyverezték a biztonsági szolgálat embereit, majd az ablakon keresztül kiugrottak a börtön udvarára". A közlemény hangsúlyozza, hogy "a csendőrség éberségének és gyors beavatkozásának köszönhetően mindkettőjüket azonnal elfogták és visszavezették celláikba". Egyes információk szerint a két bűnöző elfűrészelte a börtön ablakán levő rácsokat, és úgy tudtak kiugrani a börtön udvarára.

"A biztonsági szolgálatnak a szóban forgó épülettömbben szolgálatot teljesítő valamennyi dolgozóját felfüggesztették állásukból, fegyelmi eljárást indítottak ellenük, illetve büntető eljárást kezdeményeznek velük szemben, ha bebizonyosodik a bűncselekmény gyanúja" - áll a belgrádi büntetés-végrehajtási igazgatóság közleményében.

A körzeti börtön igazgatósága és a csendőrség parancsnoksága részéről magasabb fokra emelték a biztonsági felügyeletet a börtönben. Az intézményben a csendőrség ellenőrzése alatt tartja a helyzetet, amely nyugodt.

A belgrádi média azonnal információkat kezdett közölni a két veszélyes bűnöző előéletéről: Sretko Kalinic (38), akit az alvilág "Fehér", illetve "Fenevad" ragadványnéven is ismert, egyike azoknak akik részt vettek a néhai Zoran Djindjic volt szerb miniszterelnök elleni merényletben. Egyébként a "zimonyi klán" néven elhíresült bűnbandához tartozott. A Djindjic-merényletben Kalinic feladata az volt, hogy a közvetlen végrehajtókra egy Volkswagen Passat típusú kocsiban a közelben várakozzon, és fegyveres védelemben részesítse a merénylőket, ha a rendőrséggel tűzharc alakulna ki. A belgrádi körzeti bíróság három vádpont alapján 35 évi fegyházra ítélte, amelyet utólag 30 évre mérsékeltek. Perének újratárgyalásán, 2008 januárjában Kalinicot 40 évi fegyházra ítélték, gyilkosságokban, emberrablásokban és terrorcselekményekben való részvétele miatt.

Zeljko Milovanovic (43) horvát és bosznia-hercegovinai állampolgár, aki ellen annak idején az Interpol körözést adott ki. Horvátországban 40 évi börtönre ítélték Ivo Pukanic újságíró meggyilkolásáért. Egyes hírek szerint tagja volt a milosevici rendszer idején elhíresült különleges rendőri műveletek egységének. Az eszéki ügyészség háborús bűncselekmények elkövetésével, a belgrádi, újvidéki és szabadkai ügyészségek pedig gyilkosságokkal, rablásokkal, emberrablásokkal vádolják.

Zoran Djindjic ellen 2003-ban kétszer is merényletet kíséreltek meg. Először a szerb kormányfőt szállító gépkocsikonvojt támadták meg, sikertelenül. A második merénylet során, 2003. március 12-én a szerb kormány székházának parkolójában Djindjicet agyonlőtték. A volt miniszterelnöknek 2001-ben kulcsszerepe volt abban, hogy Slobodan Milosevic volt jugoszláv és szerb elnök a háborús bűnösök felett ítélkező hágai Nemzetközi Törvényszék elé került, amelynek börtönében - az ellene folyó per idején - 2006-ban meghalt.