Washingtonban már felvetődött a szíriai ellenzék felfegyverzése

Vágólapra másolva!
John McCain szenátor szerint a szíriai ellenzék felfegyverzését is meg kell fontolni annak érdekében, hogy véget érjen a vérontás Szíriában. Az orosz külügyminiszter damaszkuszi látogatásán viszont ígéretet kapott a szíriai elnöktől arra, hogy ő maga fog tenni ennek érdekében.
Vágólapra másolva!

Az Egyesült Államoknak szerint fontolóra kellene vennie a Bassár el-Aszad szíriai elnök ellen harcoló ellenzéki erők felfegyverzését - jelentette ki John McCain republikánus szenátor, a szenátus fegyveres testületeket felügyelő bizottságának rangidős republikánus tagja. "El kell kezdenünk fontolóra venni minden lehetőséget, beleértve az ellenzék felfegyverzését. A vérontásnak véget kell vetni" - hangsúlyozta McCain az előtt, hogy a szenátus fegyveres testületeket felügyelő bizottságának több tagja megbeszélést folytatott Avigdor Liberman izraeli külügyminiszterrel.

Együttes nemzetközi fellépést sürgetett a szíriai civilek védelmére Törökország is. Az európai ügyekért felelős török miniszter, Egemen Bagis arra szólította fel a nemzetközi közösséget, hogy akadályozza meg a szíriai civilek lemészárlását, és győzze meg a damaszkuszi rezsimet a demokratikus reformok bevezetéséről.

Recep Tayyip Erdogan török kormányfő korábban bejelentette, hogy Törökország új nemzetközi kezdeményezésre készül Szíria ügyében; Ankara ugyanis a "civilizált világot ért fiaskónak" nevezte, hogy az orosz és a kínai ENSZ-nagykövet szombaton megvétózta a damaszkuszi rezsimre vonatkozó BT-határozatot. Erdogan ugyanakkor nem pontosította a kezdeményezés tartalmát. Ahmet Davutoglu török külügyminiszter szerdán az Egyesült Államokba utazik, hogy Hillary Clinton amerikai külügyminiszterrel és a washingtoni kormánnyal vitassa meg a szíriai kérdést.

Forrás: AFP

Miközben a nyugati és az arab államok újabb lépéseket tettek a szíriai rezsim nemzetközi elszigetelése érdekében, addig az orosz külügyminiszter ígéretet kapott a szíriai elnöktől arra, hogy Damaszkusz véget vet a hónapok óta tartó vérontásnak. Szergej Lavrov kijelentette: Moszkva az Arab Liga tervével összhangban akar megoldást találni a szíriai belpolitikai válságra. Hozzátette: szíria kész még több megfigyelőt fogadni, és szerinte Bassár el-Aszad elnök is érdekelt abban, hogy Szíriában gyorsan vége legyen az erőszaknak.

Damaszkuszban az elnökhöz hű szíriaiak ezrei tódultak ki a Mazze sugárútra, hogy ünnepeljék a fővárosba érkező Szergej Lavrov orosz külügyminisztert. A tömeg Oroszországot és Kínát éltette, megköszönve ezzel, hogy a két vétójoggal rendelkező BT-tagállam megakadályozta a Szíria-ellenes ENSZ-szankciókat.

Több nagykövetet visszarendeltek Damaszkuszból

Négy uniós tagállam közben konzultációkra hazahívta nagykövetét Szíriából. Hága, Madrid, Párizs és Róma az arab országban fokozódó erőszakkal indokolta a lépést. A négy országgal ellentétben az Európai Unió nem tervezi Damaszkuszban működő diplomáciai képviselete vezetőjének hazarendelését. Mint egy brüsszeli szóvivő közölte, az EU fontosnak tartja, hogy helyszínen tartózkodó emberei révén szerezzen információkat a Szíriában zajló fejleményekről, főleg azért, mert az arab országban nem szabad a sajtó.

Az uniós tagállamok új szankciókat terveznek Szíria ellen, végső döntés február 27-én várható - közölték Brüsszelben. A tervezett büntető intézkedések között szerepel a szíriai nemzeti bank külföldi követeléseinek befagyasztása, a bankkal folytatott tranzakciók megtiltása. Úgyszintén betiltaná az EU a foszfát-, gyémánt- és nemesfém-kereskedelmet Szíriával.

Az Öböl Menti Együttműködési Tanácshoz tartozó hat ország szintén visszarendelte damaszkuszi nagykövetét és azonnali távozásra szólította fel a szíriai diplomáciai képviselet vezetőjét, válaszul a szíriai ellenzékkel szembeni erőszak erősödésére.

Az egyiptomi Népi Gyűlés, a parlament alsóháza kedden úgy döntött, hogy befagyasztja kapcsolatait a szíriai törvényhozókkal. A MENA hírügynökség közlése szerint ez a helyzet addig marad fenn, "amíg Bassár el-Aszad elnök kormánya erőszakot alkalmaz az ellenzékkel szemben, és nem kezdi el az alkotmányos reformok folyamatát".

Több mint négyszáz gyereket öltek meg

Szíriában a felkelés kezdete óta több mint 400 gyereket öltek meg - közölte az UNICEF segélyszervezetek helyi munkatársai adataira hivatkozva. A genfi szervezet értesülése szerint a halálos gyerekáldozatok főként kisfiúk. Ugyancsak több mint 400 azoknak a 14 éven aluli gyerekeknek a száma, akiket a közel-keleti országban bebörtönöztek és ezek a gyerekek kínzásoknak és szexuális visszaéléseknek is ki vannak téve. Anthony Lake, az UNICEF igazgatója felszólította a szíriai hatóságokat, hogy engedélyezzék a rászorulók megsegítését.