Csütörtökön szavaznak az új kormányról Romániában

Vágólapra másolva!
A külföldi hírszerzés volt vezetőjéből kormányfővé lett Mihai Razvan Ungureanu az RMDSZ összes eddigi miniszterét megtartotta.
Vágólapra másolva!

Mihai Razvan Ungureanu kijelölt román miniszterelnök szerdán ismertette javasolt kormányának összetételét, amelyben a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) korábbi miniszterei is szerepelnek.

Az Ungureanu által nyilvánosságra hozott miniszteri listán az RMDSZ-es miniszterek, valamint Markó Béla miniszterelnök-helyettes is szerepel. Így a környezetvédelmi minisztérium élén maradna Borbély László, a kulturális tárcánál Kelemen Hunor, az egészségügyi minisztériumnál pedig Ritli László.

A magyar szervezeten kívül a független honatyákat tömörítő Románia Haladásáért Országos Szövetség (UNPR) is megtartja két miniszteri posztját, akárcsak Catalin Predoiu igazságügyi és Leonard Orban európai ügyekért felelős miniszter. Ez utóbbi kettő független, akárcsak a miniszterelnök-jelölt. A román kormánykoalíció fő erejét képező Demokrata Liberális Párt (PD-L) kicserélte tárcavezetőit, és többnyire fiatal jelölteket javasolt a posztokra.

Ungureanu a román külföldi hírszerző szolgálat vezetője volt, akit hétfőn nevezett ki Traian Basescu államfő miniszterelnök-jelöltnek. A tervek szerint csütörtökön szavaz a parlament az új kormány hivatalba iktatásáról.

A román kormányt eddig vezető Emil Boc a hét elején mondott le, miután erről egyeztetett a államfővel. Indoklása szerint az országban zajló tüntetések miatt nem akarta a stabilitást kockáztatni.