Kezd kifogyni az élelmiszerből Irán

Vágólapra másolva!
Egyre nehezebben jut rizshez, étolajhoz és gabonafélékhez Irán, mert az olajembargó miatt nem tud fizetni az élelmiszer-szállítmányokért. Több ország is leállította vagy visszafogta Iránba tartó exportját, miközben a perzsa államban drágul a kenyér és a rizs is.
Vágólapra másolva!

Az Iránnal szemben elrendelt nemzetközi szankciók miatt az Iszlám Köztársaság kezd kifogyni az élelmiszerből. A kereskedők beszámolója szerint egyre nagyobb nehézségekbe ütközik olyan alapvető élelmiszerek beszerzése, mint a rizs, az étolaj és gabonafélék, mert az olajembargó miatt az ország nem tudja kifizetni az élelmiszer-szállítmányok árát.

Az iráni kormány folyamatosan cáfolja, hogy a szankciók jelentősebb gondokat okoznának a gazdaságnak, de a Reuters által megkérdezett kereskedők arról számoltak be, hogy nagy fennakadások vannak az importban, és nem csak az élelmiszereket tekintve. Sok áruval megrakott hajó vesztegel Irán partjainál, és a kereskedők már nem is nagyon vesznek fel új megrendeléseket, mert nehezen megy a pénzbehajtás.

Malajziai exportőrök például teljesen leállították a létfontosságú élelmiszernek számító pálmaolaj szállítását, rizst sem kap eleget Irán, mert nem tudnak érte Indiának fizetni, és ugyanezen okból közel felére csökkent az Ukrajnából származó kukorica mennyisége.

A kibontakozó élelmiszerhiány miatt egyre nagyobb a drágaság. A kenyér ára december óta a háromszorosára emelkedett, egy kiló rizs öt dollárba kerül, míg tavaly csak két dollár volt az ára. A hús kilója átlagosan 30 dollár, eközben az átlagfizetés havi 350 dollár körül van a 74 milliós országban.

Az EU fokozatos olajembargóval próbálja elérni, hogy Irán ne tudja finanszírozni nukleáris programját, s ebben támogatja az Egyesült Államok is. Washington szerint az iráni olajbevételeket be lehet fagyasztani anélkül, hogy ez fennakadásokat okozna a globális olajpiacokon. Az embargó hatásairól bővebben itt olvashat.