Közvetlen államfőválasztást vezetnek be Csehországban

Vágólapra másolva!
A cseh parlament felsőháza is rábólintott a közvetlen államfőválasztás bevezetésére, így 2013-ban már a lakosság választhat elnököt. A választás kétfordulós lesz, jelöltet pedig 50 ezer támogató összegyűjtésével bárki állíthat.
Vágólapra másolva!

Közvetlen államfőválasztást vezetnek be Csehországban, Václav Klaus utódját 2013 elején a parlament két háza helyett már az ország lakossága fogja megválasztani. Ez annak alapján válik lehetővé, hogy a cseh képviselőház decemberi jóváhagyása után szerdán a szenátus, a parlamenti felsőház is igent mondott az alkotmánymódosító törvényjavaslatra.

"Nagyobb a valószínűsége annak, hogy a közvetlen választással olyan ember kerülhet az államfői bársonyszékbe, aki nagyobb mértékben fogja élvezni a lakosság széles körének bizalmát, mint a parlament által választott elnökök" - mondta Milan Stech, a szenátus elnöke. A 81 tagú testületben a kormány előterjesztését a szavazáson részt vevő 75 szenátor közül 49-en támogatták, 22-en ellene voltak, és négyen tartózkodtak. Az alkotmánymódosítás október elsején lép életbe.

A most jóváhagyott elképzelés azzal számol, hogy a választás kétfordulós lesz, hasonlóan a szenátusi választásokhoz. Az a jelölt, aki már az első körben megszerzi a szavazatok több mint ötven százalékát, államfő lesz. A második körbe jutott két jelölt közül pedig az nyer, aki egyszerű többséget szerez. Az államfőjelölt állításához minden cseh állampolgárnak joga lesz. Ennek feltétele egy petíció legalább 50 ezer támogatóval. Ugyanakkor saját jelöltet állíthat legalább 20 képviselő vagy legalább tíz szenátor is.

A szenátus döntése több mint két évtizedes vita végére tett pontot. A közvetlen államfőválasztás bevezetése még a kilencvenes évek első felében, az önálló Cseh Köztársaság megalakulásakor (1993) felmerült. A későbbi években öt esetben konkrét javaslatot is beterjesztettek a parlament elé, de kellő politikai akarat híján a változás kezdeményezése mindig elbukott. Cseh elemzők véleménye szerint a parlamenti államfőválasztás ugyanis a pártok számára jóval nagyobb kulisszák mögötti egyezkedési teret biztosít, mint a közvetlen elnökválasztás.