Egyre durvul a szíriai hadsereg az ellenzék szerint

Vágólapra másolva!
Már Vlagyimir Putyin is védelmébe vette az ENSZ BT Szíriáról szóló határozattervezetének orosz vétóját. Az Európai Unió újabb szankciókat készít elő, miközben a szíriai hadsereg ismét támadást indított Homsz városa ellen.
Vágólapra másolva!

A nemzetközi közösségnek lehetőséget kell adnia Szíria népének, hogy önállóan döntsön a saját sorsáról - jelentette ki szerdán az orosz kormányfő, védelmébe véve az ENSZ BT Szíriáról szóló határozattervezetének orosz vétóját. Vlagyimir Putyin miniszterelnök Moszkvában, vallási vezetők előtt beszélve azt mondta: "Nem viselkedhetünk úgy, mint elefánt a porcelánboltban; meg kell adnunk az embereknek azt a lehetőséget, hogy maguk döntsenek a sorsukról (...)"

A szíriai és a líbiai helyzetet együtt említve, Putyin úgy fogalmazott: "Az a feladatunk, hogy segítsünk nekik ebben, mindenféle külső beavatkozás nélkül." Az orosz vezető azt mondta, teljesen tisztában van vele, miféle rezsim volt hatalmon Líbiában. Ugyanakkor csodálkozását fejezte ki amiatt, hogy "ma senki sem mutat rá, mi folyik Szirtben és más városokban, amelyek korábban (Moammer Kadhafi) líbiai vezetőt támogatták".

Külügyminisztere, a damaszkuszi látogatásáról kedden hazatért Szergej Lavrov néhány órával korábban szintén azt hangsúlyozta, hogy a szíriaiaknak kell dönteniük elnökük, Bassár el-Aszad sorsáról a hatalom és az ellenzék közötti tárgyalások eredményeként.

Forrás: AFP

A kormánypárti tüntetők megköszönték Oroszországnak

Újabb szankciókat tervez az EU Szíria ellen

Újabb szankciókat készít elő Szíria ellen az Európai Unió. A nevének mellőzését kérő magas rangú uniós tisztségviselő szerint a tervezett intézkedések közt szerepel a szíriai központi bank Európában elérhető vagyonelemeinek befagyasztása, valamint uniós importtilalom kimondása a szíriai eredetű foszfátra és nemesfémekre, például aranyra. Diplomaták szerint a damaszkuszi rezsim pénzügyi helyzetét nagyban rontaná a foszfát exportjának 40 százalékát felvevő uniós piac kiesése.

Az uniós országok képviselőinek keddi szakértői szintű egyeztetésén felmerült a polgári légi közlekedés bojkottjának javaslata is, de ez - humanitárius szempontú aggályok miatt - nem kapta meg az összes EU-tagország támogatását. A Szíria elleni szankciós rendszer uniós megszigorításáról február 27-ikei ülésükön dönthetnek a tagállamok külügyminiszterei.

Mindeközben a szíriai hadsereg tovább bombázta Homsz városát. A helyiek a BBC-nek azt mondták, az öt napja tartó ostrom leghevesebb támadásait szenvedték el, és aktivisták szerint negyvenen meghaltak.

Meg nem erősített jelentések szerint a kormányt támogató milíciák tagjai házról házra jártak, és válogatás nélkül gyilkoltak. Más jelentések szerint tizennyolc koraszülött meghalt, mert az áramkimaradások miatt az inkubátoruk tönkrement - írja a BBC. Az állami televízió szerint azonban a homszi kórházak rendben működnek.