NBC: Izrael segíti az iráni atomtudósok likvidálóit

Vágólapra másolva!
Az iráni atomtudósok elleni halálos támadásokat szervező, disszidens irániakból álló csoportot az izraeli titkosszolgálat képezi ki, pénzeli és látja el fegyverrel - közölte az NBC News amerikai hírcsatorna, amely ezzel lényegében megerősíti az iráni vezetők vádjait.
Vágólapra másolva!

Az NBC News amerikai hírcsatorna nevük elhallgatását kérő amerikai tisztségviselőkre hivatkozva azt közölte, hogy az izraeli titkosszolgálat képezi ki, valamint pénzeli és látja el fegyverekkel az iráni atomtudósok elleni merényletek végrehajtóit. Az NBC szerint az Obama-kormányzat tud a merénylethadjáratról, de közvetlenül nem érintett benne.

2007 óta öt iráni atomtudós vesztette élet hasonló körülmények között úgy, hogy autójukra mágnessel pokolgépet tapasztottak. A merényletekről bővebben ebben a cikkünkben olvashat.

Az izraeli külügy nem kommentálta az NBC jelentését: "amíg nem látjuk a bizonyítékokat az állításokra, a külügyminisztérium nem reagál minden pletykára " - fogalmaztak. Az irániak szerint nem kétséges, hogy Izrael és az iráni ellenzéki Népi Mudzsahedek nevű szervezet a felelős a merényletekért. Két magas rangú amerikai tisztségviselő megerősítette az ellenzéki csoport szerepét, egy harmadik szerint azonban ez a kapcsolat még nem megerősített. Valamennyien tagadták ugyanakkor, hogy az USA-nak köze lenne az ügyhöz.

Az Izrael szerepére vonatkozó feltételezés nem új. A legutóbbi, januári merénylet hírével egy időben a francia Le Monde azt jelentette, hogy az izraeli titkosszolgálat, a Moszad észak-iraki kurd területeken toboroz és képez ki menekült iráni ellenzékieket. Egy tavaly nyári merénylet után a pedig a német Spiegel magazin írta meg nem nevezett forrásokra hivatkozva, hogy Izrael áll a merényletek mögött, mert így akarja megakadályozni vagy legalább lassítani az iráni atomprogramot.

A Stratfor stratégiai elemző intézet már 2009-ben emlékeztetett arra, hogy a tudósok elleni merénylet hatékony módszer lehet. Példaként Izrael Irak elleni harminc évvel ezelőtti akcióit hozták fel. 1981-ben Izrael légi csapást hajtott végre az épülő iraki Oszirak reaktor ellen. A támadás előtt pedig legalább három iraki atomtudós vesztette életét máig tisztázatlan körülmények között: egyiküket megkéselték egy hotelszobában, kettő mérgezés áldozata lett.