Harci helikoptereket is bevetett a hatalom a szíriai Homszban

Vágólapra másolva!
A szíriai belső konfliktus kezdete óta csütörtökön először vetettek be harci helikoptereket a kormányerők Homsz városban az ellenzéki erők ellen - jelentette az al-Dzsazíra arab hírtelevízió.A hírt kormányforrások nem erősítették meg. Az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelő Központja szerint egy nap alatt 57 embert öltek meg a robbanások, közülük 36-an Bab Amro negyedben vesztették életüket.
Vágólapra másolva!

Azzal, hogy Homszban több kerület is a lázadók irányítása alatt áll, a harmadik legnagyobb szíriai város az elnöki hatalom elleni zavargások középpontja. A hadsereg a múlt héten indított komolyabb támadást a város ellen, amely során aktivisták beszámolója szerint rengeteg ember vesztette életét. Sőt, a szíriai belső konfliktus kezdete óta csütörtökön először vetettek be harci helikoptereket a kormányerők Homsz városban az ellenzéki erők ellen - jelentette az al-Dzsazíra arab hírtelevízió. A hírt kormányforrások nem erősítették meg.

Az ENSZ főtitkára szerint az, hogy Oroszország és Kína vétója miatt nem sikerült megszavazni a Szíriáról szóló határozattervezetet a Biztonsági Tanácsban, arra bátorította fel a damaszkuszi vezetést, hogy fokozza a saját népe elleni háborút. A szíriai elnök álláspontja eközben az, hogy ő a külföldi erők által támogatott fegyveres csoportok ellen harcol.

Egy emberi jogi szervezet szerint szerdán legalább ötven ember meghalt, amikor a hadsereg tankokkal, aknavetőkkel és nehéz gépfegyverekkel támadt a lakosságra Homszban. Az egyik helyi, Omar Shaker szerint szörnyű a helyzet, elfogyott az élelmiszer, a víz és a gyógyszer, az orvosok pedig kimerültek, miután öt napja megállás nélkül a sérülteket ápolják. Brit emberi jogi szervezetek pedig azt közölték: értesüléseik szerint csak csütörtökön húszan haltak meg Homszban. Az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelő Központja viszont közölte: egy nap alatt 57 embert öltek meg a robbanások, közülük 36-an Bab Amro negyedben vesztették életüket.

Szerdán az Arab Liga közölte az ENSZ-szel, hogy újabb megfigyelő missziót akar küldeni Szíriába, de most velük közösen, nagyobb létszámban, jobb felszereléssel és más feltételekkel, mint ahogy az első, decemberi-januári küldöttség végezte a feladatát. Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár azt mondta, hogy a világszervezet kész segíteni, de egyelőre semmilyen kérdést nem döntöttek el.

Az Arab Liga első megfigyelőmissziója decemberben utazott Szíriába, létszáma elérte a 165 főt, de az egyre hevesebb erőszakcselekmények miatt a szervezet január 28-án felfüggesztette a csoport működését. A liga külügyminiszterei vasárnap találkoznak, hogy megvitassák a misszió kudarcának okait.

"Az a megdöbbentő brutalitás, amely Homszban tapasztalható - hogy nehézfegyverekkel lövik a lakónegyedeket -, sajnos arra enged következtetni, hogy a helyzet csak súlyosbodni fog" - jelentette ki az ENSZ-főtitkár, és a szíriai elnököt tette ezért felelőssé.

Közben Németországban bejelentették, hogy kiutasítanak négy szíriai diplomatát. A német hatóságok a hét elején őrizetbe vettek két férfit, mert az országban működő szíriai ellenzéki csoportok után kémkedtek. Egyikük szíriai volt, a másiknak kettős, német és libanoni állampolgársága volt.